Всяка древна митология по света има своята версия за края на света и нордическата не прави изключение. Съгласно преданията за вярванията на викингите, „Рагнарок” или „Викингския апокалипсис”, известен още като „Залезът на боговете”, ще настъпи в събота, на 22 февруари. Това поне смятат ентусиастите и любителите на скандинавската култура, от Викингският център Йорвик в английското графство Йорк, които организират специален фестивал по повода, съобщава британския вестник Independent.
За незапознатите накратко: Рагнарок започва, след като внукът на бога Локи, Скол, изяжда Слънцето, а брат му, Хати, Луната. Това провокира събуждането на техния баща, вълкът Фенрир, а великата змия Йормунганд излиза от дълбините на океана. В последващия сблъсък между боговете (Один, Тор и тн.) и техните врагове великаните, Земята ще се разтвори и създания от отвъдното, както и почиващите във Валхала герои, ще се присъединят към битката.

Стените на Асгард и моста Бифрост, свързващ боговете с царството на хората(Мидгард), ще бъдат опожарени от огнения великан Сурт.

В резултат на битката почти всички богове и великани са унищожени, и оцелелите напускат света на смъртните.

Малко преди началото на Рагнарок, една жена, Лифт, и един мъж, Лифтрасер, намират убежище в световното дърво Игдразил, и след края на битката населяват наново Земята със своите потомци.

При всички положения имате подходящо извинение да не излизате от вкъщи в събота. Предвид „фиаското” с предсказания от календара на маите край на цивилизацията преди малко повече от година, от „Жилото” ще заложим, че слънцето в неделя пак ще изгрее от Изток.