„Фактите за скандала на летище Варна”, побрани в грижливо прошнурована книжка от 22 страници, представи лидерът на Атака Волен Сидеров. В неделния ден, традиционно беден на политически новини, Сидеров събра журналисти в централата на партията. Но този път не, за да им предложи да им покаже фалоса си, а за да ги запознае със своята истина за събитията от 6 януари, довели до искането за сваляне на имунитета му като народен представител. Едноседмичното си мълчание той обоснова с правилото, че във фазата на досъдебното производство не трябвало да се правят изявления. Чул обаче толкова „интерпретации” и „спекулации” по темата, че сърце юнашко не изтраяло.

Очаквано „фактите” на Атака по скандала коренно се разминават с изнесеното до момента в публичното пространство. Ако френският дипломатически служител Стефани дьо Мортие твърди, че е била обиждана от Сидеров в самолета за Варна, то от думите на лидера на националистите стана ясно, че не той, а дамата го е псувала. И то не само него, а целия ни горд народ. Дьо Мортие „засегнала” значката на Атака, наричайки я „мръсна”, после казала, че „българите са прости и не заслужават да са в Европейския съюз” и тъй като явно останала неразбрана от Сидеров с разваления си български и непознатия словашки, накрая решила да му каже на чист ясен английски „Fuck yourself!”.

Така, за честта на българския народ, лидерът на Атака изискал от дипломата с такъв недипломатичен език да се легитимира, за да заведе иск за обида. След като нарушителката отказала да си даде личните данни на народния представител, той „помолил” от стюардесата да й ги изиска. Както пише в книжката с „фактите” – стюардесата е „длъжностно лице” и като такова може да снеме нужната на Сидеров информация от документите на неуважителната дама и да му я предостави. За основанието на лидера на Атака да наднича в чуждите лични карти и паспорти, ще напишем по-подробно малко по-долу.

От борда на самолета се прехвърляме в автобусчето, което извозва пасажерите до терминала. Там непознат за атакистите мъж казал на Волен „Простак! Боклук! Ще те смачкам!”, след което симулирал, че бил ударен от тях, гласят още „фактите” на националистите. Станала разправия и дошли полицаи, сред които и Красимир Колев, униформеният, който според прокуратурата е бил ударен. Нищо подобно! Колев не бил пипнат с пръст. За сметка на това обаче Волен отнесъл от него удар в „диафрагмата”. Сидеров не представи медицинско за своята травма. Обаче пък това на полицая било съмнително, защото… било извадено от общинската болница „Св. Анна”, а неин директор в момента е бившият депутат от ГЕРБ Красимир Петров. Защо в „Св. Анна”, а не в „Св. Марина” е отишъл битият полицай, попита Сидеров. Какво е обусловило този необичаен избор на лечебно заведение?! Следите ли ми мисълта? За Колев и връзката му с партията на Бойко Борисов, по-подробно малко по-долу.

Да продължим с хронологията на „фактите”. Все още се намираме на летището. Жертвата Сидеров пожелала да заведе още един иск за обида. Този път срещу мъжа, който го обидил в автобусчето. По думите му цели 40 минути изисквал от униформените личните данни на „заканващия” се младеж, но те не му ги давали. Според лидера на Атака той има право да изисква личните данни на хората първо, защото партията му е администратор на такива и второ, защото като депутат по закон има право и на достъп до класифицирана информация. В добавка МВР е длъжно да му съдейства докато изпълнява функциите си на депутат, а Сидеров бил във Варна именно по служба. Националистът се позова на чл. 39 от Закона за защита на класифицираната информация, в който действителност е написано, че народните представители имат достъп до класифицирана информация. Пропусна обаче да отбележи, че такава, по силата на същия този член, депутатите могат да изискват само ако има решение на парламентарна комисия, или когато заседават на закрито заседание. Или може би Народното събрание е прекъснало ваканцията си на 6 януари вечерта, за да се събере и вземе решение Сидеров да изиска личните данни на мъж, обидил го във Варна, за да заведе той иск срещу него… Явно шашардисани, все пак полицаите му дали личните карти на нарушителя и на неговия баща, също участвал в скандала. Това са Димитър и Тихомир Бахневи.

Помните ли, че Волен пропусна организирания от партията му протест пред американското посолство на 10 януари. Тогава се понесе слух, че е във Варна, за да събира информация за Колев, Бахнев и всички останали врагове на клета майка България, участвали в предполагаемото меле. Слухът се потвърди от самия него. Какво установила проверката на атакистите…, най-вече в личните профили на лицата във Фейсбук: Красимир Колев, шампион по муай тай, пристрастен към анаболите. Откъде правим този извод – имал снимки на анаболи в профила си. Веднъж написал статус „Роден да бъде злобен”, а негов приятел му отговорил „и зобен”. По-подозрителното обаче е друго… харесал няколко страници с Бойко Борисов! Усещате ли сега връзката с ГЕРБ, а? Ако още не, сега ще ви доубедим. Димитър Бахнев, според Сидеров, бил активист на младежката организация на ГЕРБ. Милионер, търговец на мебели. Един от полицаите, дошли с Колев пък даже не се обадил на детето си да му честити рождения ден. За тази нискоморална постъпка атакистите научили благодарение на разказа на бившата жена на униформения пред тв „Алфа”. Другият полицай, към когото Сидеров има претенции, бил съсед на Колев. Схващате ли? И на финала – половин час след предполагаемия удар на Сидеров по скулата на Колев нямало грам синина! А и не било възможно човек с физиката на Волен да набие шампион по бойни изкуства.

Аз пък се сещам за няколко неща. За снимката на Сидеров по потник и мускули, разпространена от депутатката му Деница Гаджева. Същата онази, която в ефир изрази задоволство от хубавата за възрастта му фигура. Сещам се също така, че обикновено белезите от ударите по главата се появяват няколко дни по-късно. Сетих се и лично да разгледам профила на полицая. И да установя, че разследването на Атака е било доста избирателно и ако някой пък иска да го изкара светец – спокойно може да разкаже за това, че е фен на поезията, наскоро се е сгодил и не пропуска да посвети статус на изгората си. Сещам се също така, че на въпросите на журналистите ще си даде ли сам имунитета, след като е толкова убеден в правотата си, както и ще продължи ли да подкрепя правителството със златния си среден пръст, както наскоро го нарече Найо Тицин, Сидеров отказа да отговори. Или по точно отговори някак. Попита журналистка, а тя няма ли да се обеси…