Евродепутатът Ивайло Калфин обяви, че се оттегля от церемониалната позиция на председател на Делегацията на българските социалисти в ЕП, посочвайки като довод за решението си несъгласието си с „компромисите в коалиционната политика и кадровите решения на БСП”.
Бившият министър, който беше „локомотивът” на листата на БСП на предходните избори за Европейски парламент през 2009 г. изразява още разочарованието си, че „публично изразяваните” му аргументи за прозрачно упражняване на властта и принципно отношение спрямо партия „Атака” не само „не са срещнали разбиране”, но „дори не са довели до дискусия” в партията.
В заключение евродепутатът заявява, че като „убеден социалдемократ ще направи всичко възможно тези идеи да бъдат защитени, както в България, така и в ЕС”.

Думите на Калфин практически са публично разграничаване от БСП, които, освен на книга, не претендират особено много да ги наричат „социалдемократи”. Даже въобще. А от гледна точка на идеите на социалдемокрацията и тяхното практическо прилагане, на „Позитано” 20 са по-близо до Луната.

Върхушката на „столетницата” прилича на политическа секта на съмнителни икономически интереси, с още по-съмнителни разбирания за държавно управление. Очевидно, че на г-н Калфин също му е дошло в повече да го асоциират с посочените, макар и до последно да остана единственият предимно „неопетнен” министър от управлението на Тройната коалиция преди вече пет години.

Ходът на Ивайло Калфин може да се тълкува и като фактическото предизвестие на „обществената тайна”, че предстои да бъде обявена официално т.нар. „втора писта” – политическият проект на бившия президент Георги Първанов и отцепници от БСП, начело с бившият вътрешен министър Румен Петков. Възможно в името на новия проект да фигурира думата „социалдемократи” – би било подходящо.

Очакванията са новият проект да се яви самостоятелно на първия политически тест за управляващите – изборите за Европейски парламент през май – и листата да бъде водена именно от Ивайло Калфин.

Запознати със ситуацията източници твърдят, основните му опоненти по време на кампанията ще са Георги Пирински и Кристалина Георгиева, респективно водачи на листите на БСП и ГЕРБ.