„Последното нещо, което Кремъл би искал, е Пригожин да застане пред съд и да дава показания. Не само показания, свързани с операцията на „Вагнер“ в Източна Украйна и опита за метеж (т.нар. поход за справедливост към Москва – б.р.), а неговите близки връзки с президента Путин – още от времето на 90-те години. Това бяха най-тъмните години на руския преход, когато се създаваха групировките, олигарсите и тази спойка, която те направиха между властта и сенчестата Русия“.

Това заяви пред БНР международният анализатор Димитър Гърдев и припомни:

„Още след края на метежа беше даден един съвет дори от президента Байдън, че Пригожин трябва много да се притеснява за собственото си здраве, за евентуални опити за покушение срещу него“.

По думите на анализатора последствията от смъртта на Пригожин ще бъдат многовекторни:

„Една такава смърт, вследствие на покушение, е един сигнал, който дава Кремъл, че милост няма да има, че властта е в твърди ръце и тя ще се разправи с всеки метежник. Което е нормално за една такава автократична държава. Но основната критика на Пригожин беше срещу този кръг около Путин – в лицето на Шойгу и на Герасимов – които не са успели да приведат армията в изискуемото състояние, като са позволили огромни кражби, критика имаше и срещу замисъла на цялата операция в Украйна – защо изобщо са тръгнали. Тези въпроси, които сега направиха Пригожин личност, обвита в мистичен ореол, ще продължават да бъдат задавани от критиците на операцията. Не само от либералната общност на Русия, която е изключително малка – тя е смазана от властта, но и от най-големия конкурент на Путин – това са националистите. Тези, които са били и на фронта, и които повтарят думите на Пригожин, че тази операция е авантюра и е зле организирана“.

Димитър Гърдев прогнозира напрежение в руската армия:

„Такова напрежение наблюдавахме и в двата месеца след метежа на 23-ти юни“.

Според международния анализатор най-важният въпрос сега е за съдбата на ЧВК „Вагнер“:

С дейностите на „Вагнер“ на територията на Руската федерация е приключено. … В другите държави, които използват частни военни компании, категорично е забранено използването им на страната. Смятам, че с „Вагнер“ ще се случи абсолютно същото. … Много е важен въпросът за финансирането, защото този бизнес е с огромна печалба. тук идват въпросите: Къде са парите? Къде е скрил парите Пригожин? Кой ще го наследи? Дали ще има преки контакти с Кремъл? Дали ще се дублират, или ще са вече на много по-ниско ниво“.

Гърдев коментира и срещата на страните от БРИКС, като подчерта:

„Тази организация, независимо от нейното разширение, ще си носи своите вътрешни противоречия. И ще бъде по-скоро клуб на интереси. И сравнение с Г-7 – обективно погледнато Г-7 взема икономически решения, подплатени със сериозен инструментариум, и политически решения. Към момента БРИКС няма тези структурни възможности, които има Г-7„.