Първан Симеонов

Най-любопитният въпрос е дали в някакъв момент президентът няма да скочи право на политическия терен, без да изчака края на мандата, коментира политологът Първан Симеонов

Напрежението между президента и управляващите ще ескалира. Такава прогноза направиха политолозите Първан Симеонов и Ружа Смилова.

„Управляващите дадоха ниша на Радев. Те се бориха едно десетилетие срещу Борисов и накрая се събраха с него, че и с ДПС. Сега трябваше да измислят нов враг и това се оказа президентът. При това удобно ще го припишат към Путин. Войната им идва много удобно. Правителството прекалява с тази символна битка – с пилони, паметници, дати. С това отблъсква сериозни обществени слоеве у нас. От другата страна стои Костадин Костадинов, който също е много краен. Отваря се голяма ниша в средата за нещо, което може да говори и критично към властта, и да не е толкова крайно като Костадинов. Там се позиционира Радев. Проблемът е, че има доста време до края на мандата му. Най-любопитният въпрос е дали в някакъв момент няма да скочи право на политическия терен, без да изчака края на мандата”, коментира Първан Симеонов пред „Нова“.

„Поведението на Румен Радев е съвсем целенасочено – да се позиционира като опозиция и като основно ядро на опозицията срещу управляващите. Очевидно се подготвя почвата за политически проект. Радев следва стратегията на Орбан, който се обяви като единствен говорител на народа”, поясни Смилова.

По думите й президентът залага на това да има човек във всяка институция.

„Обвиненията за чистки, които Радев отправя към управляващите, не звучат убедително имайки предвид какво направиха собствените му кабинети. Гълъб Донев смени 25 от 28 областни управители първата седмица след стъпването във власт”, каза още Смилова. Според нея Румен Радев няма да намали агресивната риторика.