Загуба на контакт с реалността, създаване на собствен свят, чувство на всемогъщество, налудничава активност, явна липса на самокритичност, объркано мислене…
Ако сте били свидетели на поне един парламентарен контрол или имате бегла представа за политическия живот последните години, няма да ви е нужно дълбоко взиране, за да откриете всяко едно от изброените поведенчески проявления в българското Народно събрание.
По-горните примери обаче в голяма степен се припокриват със симптомите на психозата, медицински обяснена.

Тук трябва да се отбележи, че коментарът по никакъв начин не цели да дискриминира или да слага негативен етикет на хората с подобни заболявания. Те би трябвало да са обект на специализирана грижа в специализирани заведения или поне така би било в един по-добър свят.

Стените в българския парламент обаче съвсем започнаха да „побеляват”, а той да заприличва все повече на санаториум за психично разстроени. Но квалификациите ги дава друг.

„Популизмът, който вкара „Атака” в парламента, направи така, че всички да се подведем по всеобщата лудост. От „Атака” са гласували 20 души, 59 от БСП, и 91 от ГЕРБ, общо 150 души, за което нито лидерът на БСП, нито аз съм щастлив”, заяви в четвъртък в Брюксел Бойко Борисов в коментар след като НС прие във вторник удължаване на мораториума за продажба на българска земя на чужденци до 2020 година.

Само два дни преди това изказване Борисов и цялата му група гласуваха „за” предложението на „Атака” и влязоха в неочаквана „дружба” с националистите. Решението обаче веднага бе оспорено заради разрива си с конституцията и договора за присъединяване към ЕС. Партията на Борисов, която се „кълнеше” във вярност на Брюксел, изведнъж се оказа на хиляди километри оттам.

Друг пример в обърканото мислене на най-голямата парламентарна група: Ден след гласувания мораториум Цвета Караянчева от ГЕРБ седна в едно телевизио2нно студио до Димитър Димитров от „Атака”, за да обяснят как са защитили интереса на българина, след като са забранили на чужденеца да купува земята му.

Каква е връзката? Гореспоменатият Димитров бе сред групата депутати от „Атака”, които миналия петък в пленарна зала се „наежиха” срещу Караянчева заради декларация по случая „Костинброд”. НС за кратко заприлича на начало на мач от Световната федерация по кеч в заканителен стил „пазте ме, че ще го пребия”.

Цяла седмица след този случай бе необходима на ГЕРБ да потърси сметка на останалата част от парламента защо не е осъдила поведението на националистите.

„Безсрамието на тези депутати от „Атака”, които се нахвърлиха към свой колега – жена, само защото тя каза неудобни за тях истини, е срам за българския парламент и най-ниското дъно на това, което искаме да наричаме парламентаризъм”, гласеше част от декларацията на ГЕРБ, изчетена от Ирена Узунова.

Бившите управляващи подплатиха обърканото си мислене по още един пункт. След като във вторник влизаха в една стая с депутатите от „Атака”, за да доближат позициите си по мораториума, днес те посочиха на „българските граждани” и „нашите деца” „злия, грозния образ на тези, които крепят днешното управление”.

От декларацията стана ясно още, че БСП и ДПС мълчат, защото се страхуват да отидат на нови избори. „Ето защо и за това искаме и няма да спрем да искаме вашата ОСТАВКА!”, каза от името на колегите си Узунова и призова етичната комисия на парламента да разгледа веднага поведението на лидера и депутатите от „Атака” и възможно най-бързо да осъди тяхното поведение.

На Узунова отговори зам.-председателят на НС Мая Манолова, която сподели уверено категорично какво не предстои в управлението на България: „Това, че ПГ на ГЕРБ е обзета от лудост и популизъм не е моя оценка, а оценка на вашия лидер. Подписала съм се под сигнала за Костинброд и той се оказа истина. Не можете да преживеете, че не ги пуснахте в употреба и че никога повече Бойко Борисов няма да бъде премиер, Цецка Цачева няма да бъде председател на Народното събрание и депутатите ви министри”.

В началото на месеца лидерът на „Атака” Волен Сидеров прояви безкрайна самоувереност, след като обяви, че без партията му държавата се срива и посъветва да ги пазят като стайно цвете.

Днес той продължи да трупа „купчина от важност” с елементи на психични отклонения, като обяви: „В този парламент няма по-последователни от нас. Тези политически сили, които сега се въртят като обран турист, трябва да отговарят, и не мога да разбера, защо нещо, което са гласували във вторник, сега го обявяват за лудост или за масова психоза. Борисов е лидерът на най-голямата парламентарна сила в парламента и би трябвало да има по-сериозно отношение към решенията на парламента и да не ги обявява за упражнения за масова хипноза и психоза”.

Няма нужда симптомите на болест в българския парламент да бъдат назовани директни, защото те прозират както в работата му, така и в липсата на такава. Понякога ниското ниво на заяждане в НС предизвиква бурен смях, притеснителност обаче поражда фактът, че хора, които проявяват симптоми на болест, вземат решения, оказващи влияние на милиони.

И ако трябва да се върнем към медицинската обоснованост на темата, установено е, че степента и продължителността на възстановяване след психоза при различните хора е различна. Когато симптомите се връщат, периодът на възстановяване става все по-дълг.