Слънчев бряг

илмът на Би Би Си за Слънчев бряг не излага България, а заснетите в него английските туристи. Това мнение изрази зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев, цитиран от БТА, по повод намерението на представителите на бранша да съдят британската медия за уронване на престижа на българския курорт.

Представителите на българския бизнес се чувстват подведени, защото са очаквали продукцията да представи позитивна картина за туризма тук.

Филмът, показан преди дни във Великобритания, е заснет през юли и показва пиянски оргии и безразборен секс на публично място.

Ботев посочи, че в България пристигат гости от над 40 държави и с никои от останалите няма подобни проблеми, каквито показа британският филм.

Същото мнение изрази и председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. По думите му британските младежи са около 5 на сто от всички летовници и само с тях има проблеми със злоупотребата с алкохол и неконтролираното поведение.

Той уточни, че ще се търсят варианти за спиране на проблемите с гостите от Острова и предложи в магазините в туристическите комплекси да не се продава алкохол.

От началото на годината увеличението на чуждестранните туристи е с 5.8% спрямо 2012 г., съобщи Ботев на Черноморския туристически форум във Варна. По думите му най-голямо е увеличението на гостите от Турция – с над 60%. Руските туристи са с 15.8% повече.