Челната десетка на най-влиятелните хора в България за 2013 година на „Форбс България” в болшинството си е доминирана от хора, които предизвикаха продължаващите повече от четири месеца протести в страната.

На първо място списанието поставя мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. След него се нарежда почтеният председател на ДПС Ахмед Доган, а следващите три позиции са заети от триото Иво Каменов, Марин Митев и Тихомир Митев. Председателят на БСП и шеф на ПЕС Сергей Станишев се нарежда точно зад варненските бизнесмени, изwестни с трибуквието ТИМ, но настояващи в публичното пространство да се представят като групата „Химимпорт“.

Седми е нереализираният шеф на ДАНС, но „успял млад човек“ Делян Пеевски. Веднага зад него са класирани собствениците на Първа инвестиционна банка Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев, а десетката оформя шефът на „Лукойл” Валентин Златев.

Смислени хора

„Много е важно тази класация да не се приеме като класация на враговете на българското общество, защото вътре, със сигурност, има много смислени хора, хора, които до голяма степен коват Брутния вътрешен продукт на България“, обясни главният редактор на списанието Йордан Матеев. По неговите думи единият от критериите, подредил класацията, е „намерение да променят България”. Това било универсална формула при подбора на влиятелните хора и в други страни.

Класацията е изготвена по същата методика, която „Форбс“ от години прилага при подреждането на най-влиятелните хора в света. Класирането се извършва според притежаваните и контролираните ресурси и доколко те се използват, за да се промени България. Най-голяма тежест имат ресурсите в банковото дело, енергетиката, медиите, телекомуникациите и производството на акцизни стоки.

„Не му отива на боя“

Класацията се прави за втори път и включва 50-те личности. В нея се лъщят сериозни размествания в челните позиции, които са свързани основно с политиката в прекия й вид. 

Бившият премиер Бойко Борисов, който е свикнал винаги „да ги бие”, и който бе водач в миналогодишната листа, сега е изпаднал от десетка и от 11 позиция „диша във врата” на приятеля си Златев.

От класацията не ставя ясно с какво точно Доган е показал стремеж да промени нещо в държавата, тъй като се е издигнал с 16 позиции нагоре до второто място. Почетният шеф на ДПС не се е появявал на публично място от нападението срещу него през януари. Не е давал интервюта, не се явява и в съда по делото за опита за убийство (както е квалифицирано от прокуратурата).

Влиятелни хора от първата десетка на 2012 г. сега са извън топ 50. Бившият финансов министър и вицепремиер Симеон Дянков от четвърта позиция миналата година сега е изпаднал от класацията.

Сред жените най-влиятелна в страната се оказа кметът на София Йорданка Фандъкова. През 2012 година тя бе на 20-о място в общата класация. Едва 14% са жени, освен това в  класацията за тази година има само двама представители на неправителствения сектор.