Русия още не е отговорила, съгласна ли е да предоговаря с Европейската комисия шестте си двустранни споразумения с държави-членки на ЕС за газопровода “Южен поток”.
Това съобщава в блога си jelev.info базираният в Брюксел международен кореспондент Веселин Желев, като цитира думите на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, изказани по време на среща с журналисти в европейската столица късно снощи.
“Имахме контакт, те получиха предложението ни. Изпратих писмо на министър Новак,” е казал Йотингер, визирайки руския министър на енергетиката Александър Новак.
Комисарят е допълнил, че „очаква отговора на руснаците в средата на януари на работна среща в Москва и след това – на среща на върха ЕС-Русия в края на същия месец”.

“Ще имаме възможности да стигнем до ангажимент кой, кога и как ще предоговаря,” е добавил Йотингер.

“Тъй като никой не е заинтересован от закъснения…съм сигурен, че нашите руски партньори ще са достатъчно умни да ни приемат като конструктивен партньор…В края на краищата за Русия е по-добре газопровод с газ, отколкото с проблеми, но без газ.”

Еврокомисията иска Австрия, България, Гърция, Словения, Унгария и Хърватия да предоговорят двустранните си междуправителствени споразумения с Русия за бъдещия газопровод, защото те не отговарят на европейските правила в енергетиката. Ако не го направят, Брюксел ги заплашва с процедури за нарушение и евентуални санкции, припомня Веселин Желев.

Миналата седмица Гюнтер Йотингер съобщи, че по идея на българския министър на енергетиката Драгомир Стойнев тези държави ще упълномощят Брюксел да води преговорите от тяхно име. Комисарят описа ролята на ЕК като “адвокат” на страните.

Дипломати обаче са коментирали пред блога на Веселин Желев, че „не са сигурни, че Русия би приела този формат”, а и Еврокомисията не е страна по въпросните споразумения.

Вчера беше обявено, че Драгомир Стойнев лично е донесъл в Брюксел упълномощителното писмо, което дава мандат на ЕК да предоговаря условията по „Южен поток” от името на България, но еврокомисарят Йотингер не е намерил време да го приеме.

Стойнев му изпрати документа в плик по служителка, която слезе до рецепцията и после отлетя за София, посочва от своя страна Веселин Желев като изтъква, че по негова информация от кабинета на комисаря късно във вторник са уведомили българския министър, че срещата не може да се състои, но въпреки това той е дошъл в Брюксел.

ГЕРБ: Тръбата се изгражда с български пари

Кабинетът „Орешарски” използва средства, предвидени за обезпечаване на задълженията в енергетиката, за финансиране на проекта „Южен поток”, въпреки заявките, че той ще бъде реализиран изцяло чрез заеми. Това заяви в парламента бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

В същото време от ГЕРБ обвиниха управляващите, че са налели близо 200 милиона лева в тръбата, които са предвидени за обезпечаване на задълженията в енергетиката, противно на обещанието, че проектът ще се финансира с руски пари.  

Въпреки уверенията на управляващите, че за трасето на газопровода „Южен поток” у нас няма да се харчат средства на „Българския енергиен холдинг” (БЕХ), а проектът ще се финансира с руски пари, първите 191 млн. лв. български средства, инвестирани в тръбата, са факт, след като БЕХ и „Газпром” са увеличили по толкова своето участие в капитала на „Южен поток България”, заяви в парламента бившият енергиен министър Делян Добрев.

Наследникът му Драгомир Стойнев обаче контрира, че за да се реализира проекта трябват действия. Не може да стоиш на бюрото си и да смяташ, че нещо ще се случи, коментира.  Добави, че три години и половина се е говорило само на думи как нещо се прави по проекта. В крайна сметка нищо не се направи. Шестте месеца, откакто съм на този пост, имаме конкретни реални действия, заяви министърът.

Добрев обаче смята, че отпускането на парите е голям риск за страната ни, тъй като има огромна правна несигурност  дали „Южен поток” ще се реализира. Тя идва от становището на Еврокомисията, че междуправителственото споразумение за изграждането му не отговаря на законодателството й и поиска предоговарянето му.

Добрев настоя премиерът Пламен Орешарски да бъде изслушан в пленарна зала по въпроса, тъй като според подписано миналия август споразумение проектът трябва да се финансира изцяло със заемни средства и България да не участва във финансирането.

Преди няколко месеца управляващите тръбяха, че България няма да даде нито една стотинка в изграждането на тръбата, припомни бившият енергиен министър. Въпреки това първите 200 млн. лв. български пари за тръбата са факт, допълни той като предположи, че сумата е от тегления в края на октомври от БЕХ облигационен заем за 500 млн. евро.

Добрев изтъкна, че според правилата на емисията 195 млн. евро, са за рефинансиране на ядрения заем на НЕК, теглен от БНП-Париба, а останалите е трябвало да отидат за покриване на текущи нужди и задължения в енергетиката. Вместо това те се пренасочват в противоречие с правилата за финансиране на „Южен поток България”.

Според него вече е несъмнено ясно това, за което ГЕРБ предупреждава от 6 месеца – че по-евтиният ток от 1 август с 5 на сто ще бъде платен с лихвите през следващия регулаторен период. Заемните пари бяха единствените свободни средства, с които разполагаше енергетиката, и вместо да бъдат използвани, за да се финансира дефицитът в НЕК, отиват за други цели – „Южен поток”, каза Добрев.

Той добави, че, за да бъде възможно 5- процентното намаление, регулаторът е записал в решение , че МС трябва да преведе на НЕК 500 млн. лв. Тази година са преведени 75 млн. лв., за догодина са предвидени 40 млн. лв. Според очакванията на Добрев, дефицитът в НЕК към 1 юли 2014 г. вече ще е над 1.2 млрд лв. Общо оборотът в енергетиката е 4 млрд лв., обясни той.