Бившия петролен магнат и най-богат човек в Русия Михаил Ходорковски, който е от над 10 години в затвора заради мошеничество и злоупотреби, беше освободен днес, след като по-рано през деня руският президент Владимир Путин подписа указ за помилването му.
Новината за решението си обяви самият Путин вчера, само ден след като руската Дума гласува обща президентска амнистия по случай 20-годишнината от създаването на новата конституция на Русия. Амнистията ще позволи предсрочното освобождаване на активистите на международната природозащитна организация „Грийнпийс”, задържани заради протест в Арктика, както и девойките от скандалната пънк-група „Пуси Райът”.
Очевидно е обаче, че спонтанното решение на Владимир Путин да обяви помилването на Михаил Ходорковски не е въпрос на моментна емоционална слабост на руския държавен глава, а много преценен вътрешно и външнополитически ход.

Обявената по-рано през седмицата президентска амнистия обхваща практически по-малко от 1 % от затворниците в Русия. Одобреният от Думата закон предвижда освобождаването на над 20 000 души, следствени или излежаващи присъди, наказуеми с до пет години лишаване от свобода, от близо 800 000 души, затворническо население в страната. Практически от трудовите лагери и затворите ще бъдат освободени едва 1 300 души, докато другите 24 000 или извършват общественополезен труд, или са в очакване на присъдите си.

Както писа „Жилото” миналата седмица, първоначалния проект за президентска амнистия не предвиждаше освобождаването на музикантите от „Пуси Райът” и законът беше променен дни преди да бъде внесен за гласуване, за да обхваща текста в него осъдените за хулигански прояви и участия в масови безредици.

Документът също така не предполагаше възможното освобождаване на Михаил Ходорковски, заради което и обявеното вчера от Владимир Путин решение представляваше огромна изненада.

Особено предвид факта, че пред журналисти вчера руският президент обяви, че е решил да амнистира бившия петролен магнат, след като е получил молба от него за помилването му, в която като причини се посочва влошеното здравословно състояние на родителите на Ходорковски. Адвокатите на екс-собственика на „ЮКОС” заявиха, че не са в течение техният клиент да е изпращал писмо до президента на Русия с искане за помилването му, с което внесоха допълнителна мистерия в изненадващото решение.

Ключовата дума Сочи

Мнозинството международни наблюдатели са единодушни, че проектът за президентска амнистия в Русия, официално иницииран от руски правозащитници, има за цел да послужи за успокояване на духовете в страната и по света с приближаването на Зимните олимпийски игри в Сочи, които освен като огромна инвестиция за Кремъл се разглеждат и като персонален проект на Владимир Путин.

С ожесточаването на позицията на мнозина държавни глави, като президентите на САЩ, Германия и Франция, които вече обявиха намеренията си персонално да бойкотират откриването на Олимпиадата, за Владимир Путин е много важно вниманието на света да остане съсредоточено върху игрите, а не върху възможните демонстрации в подкрепа на „Грийнпийс” или „Пуси Райът”.

В допълнение освобождаването на Михаил Ходорковски позволява на Путин да заложи пред руснаците върху имиджа си на президента, който отстоява традиционните християнски семейни ценности, като прощава на един от най-големите си противници, в името на влошеното здравословно състояние на родителите му.

Друг е моментът, че помилването на Михаил Ходорковски с персонален президентски указ,  позволи незабавното му излизане от трудовия лагер в Карелия, където излежаваше присъдата си последните години. Докато при музикантите от „Пуси Райът” се прилага нормата на категорията престъпление, което предполага, че тяхната свобода няма да дойде в следващите дни, преди всеки отделен случай на амнистиран да бъде разгледан от руски съд.

Икономически експерти посочват, че внезапното решение за помилването на Ходорковски може да се разглежда и от икономическо измерение. Руският ръст е в спад, а световните цени на петрола в застой. Евентуалното връщане на Иран на пазара, след премахването на част от международните санкции, може допълнително да повлияе на позициите на Москва на пазарите за енергийни ресурси. Следователно освобождаването на Ходорковски трябва да се смята и като положителен сигнал към потенциалните инвеститори в икономиката на Русия.

При всички положения бившият собственик на „ЮКОС” ще остане под погледа на Кремъл. На Ходорковски едва ли бъде издаден международен паспорт, а предвид задълженията му към държавата и потенциалния трети процес срещу него, обявен по-рано тази година от прокуратурата на Русия, бившият магнат едва ли ще има възможността да се превърне в силен вътрешнополитически фактор. Пък и в Русия на Владимир Путин може да се очаква всичко, видяно навремето в СССР.