Девет години след смъртта му във военната болница Перси в околностите на Париж на 11 ноември 2004 г. и една след ексхумирането на тялото му на 27 ноември 2012 г., в рамките на разследването за възможното убийство на Ясер Арафат, независима експертна комисия потвърди наличието на неестествено високо съдържание на радиоактивния елемент полоний-210 в тленните останки на покойния палестински лидер.
Макар и с година закъснение, първоначалните твърдения и налични доказателства се оказаха верни. Сега на дневен ред идват теориите за конспирацията, довела до предполагаемото убийство на Ясер Арафат.
Разбира се, палестинците посочиха с пръст Израел още през 2004 г., след това отново през 2009 г., и отново през 2012 г. като еврейската държава отрича да има каквото и да е отношение към възможното убийство на покойния си „враг №1”.

Защо пък Израел?

Основателен е въпросът защо Тел Авив да планира толкова сложна нелегална операция,  при положение че имаше възможността да ликвидира Арафат със съвсем конвенционални методи в продължение на години – от 2001 до 2004 г. – докато го държа обсаден в комплекса Мукатаа в Рамала след началото на втората интифада (2000-2005 г.).

В отговор на продължаващите атентати на терористичната групировка „Хамас”, израелската армия на два пъти влиза в комплекса (през март и юни 2002 г.) и го срива до основи, оставяйки единственото щаб-квартирата на Арафат, където политическият лидер на палестинската съпротива се укриваше с близките си.

На 29 октомври 2004 г. заради влошеното му здравословно състояние, след над 2 години прекарани под обсада, без електричество и течаща вода, Арафат е превозен, с изричното разрешение на Израел, до Франция, където след рязко влошаване на здравословното състояние, изпада в дълбока кома и умира на 11 ноември на 75-годишна възраст.

Светът помни кадрите от следващия ден, 12 ноември, когато хеликоптерът с тялото на Арафат беше посрещнат в град Газа от огромна тълпа, а пилотът на летателния апарат извърши невиждан подвиг, като успя да се приземи без драскотина сред хиляди стрелящи във въздуха от мъка палестинци.

„Сянката” на съмнението

Обвиненията започнаха на следващия ден и фактите, които да ги подхранват са налице. Но са колкото очевидни, толкова и странни.

На тялото на Ясер Арафат не е извършвана аутопсия, по искане на вдовицата му, Суха, но и съобразно мюсюлманските традиции към тленните останки на покойника. Медиците от военната болница Перси не успяха до последно да определят причините за смъртта на палестинския лидер, освен че в последните си дни е страдал от тежки проблеми с коагулацията на кръвта.