На Мохамед Симо са били необходими осем месеца, 15 000 долара и пет фалшиви паспорта, за да успее да достигне от разкъсвания от войната сирийски град Алепо, до сънливото градче Ветланда в шведската провинция. Сега този софтуерен инженер има бежански статут и достъп до една от най-щедрите социални системи на Европа. Живее в удобно държавно жилище, учи шведски с подкрепата на властите и мечтае да отвори верига заведения.
На над 2 000 километра от там, Фарез Аюб прекарва нощите си заедно с други бежанци на автобусна спирка в София, България. Той също се е опитвал да достигне Северна Европа. Строителният инженер обаче е бил измамен от трафиканти в Турция, след което арестуван от българската полиция и оставен с месеци в център за задържане в граничен град.

Той е блокиран в най-бедната държава на Европейския съюз, неспособен да работи легално.

С тези уводни думи започва пространен репортаж на журналистите от американския икономически всекидневник The Wall Street Journal, Джо Паркинсън и Матина Стевис, които разглеждат нелеката участ на сирийските бежанци, които в търсене на спасение от ада на въоръжения конфликт в страната си, попадат в страни като България, които нямат адекватни възможности да ги приемат.

Броят на хората, бягащи от гражданската война в Сирия нахвърля два милиона души и хуманитарната криза започва да прелива в Европа. Десетки хиляди сирийци от средната класа, с достатъчно пари, за да заплатят за транспорт на трафиканти, се опитват да достигнат до заможните северни държави, привлечени от снизходителните бежански политики и възможността за нормални условия на живот.

Дали ще попаднат в комфорта на Севера или в отчаянието на Южна Европа често пъти е въпрос на късмет. Пътят на бежанеца е изпълнен с опасности, от граничните пазачи до трафиканти-измамници, през корумпирани полицаи и анти-имиграционни активисти, разказват бежанците и правозащитните организации. Мнозина сирийци загинаха в опасни пресичания с лодки на Егейско и Средиземно море.

В интервю преди месец, преди да се измъкне от граничния център за задържане и да пристигне в българската столица, Фарез Аюб беше унил. „Европа беше мечта за мен, но и облог. Ако спечелиш, стигаш до севера и живота е добър. Ако загубиш, завършваш тук, където е един различен ад.”

***

Броят на сирийците, които се търсят убежище в страните от ЕС се удвоил до почти 36 000 души за година, до октомври, сочат данните на Европейската комисия. Това число е нищожно в сравнение със стотиците хиляди, които живеят в бежанските лагери в Турция, Ливан и Йордания.

Но тези сирийци, които се опитват да достигнат Северна Европа са в голямата си част от образованата и професионалната класа на страната. Някои експерти твърдят, че това изтичане на потенциал ще попречи на Сирия да се възстанови след конфликта, който по последна информация на ООН е отнел над 100 000 живота.