Асен Генов

Борисов играе изключително ловка политическа игра. Ако досега ни пазеше от комунистите, сега той вече пази евроатлантизма на България. Това заяви пред БНР Асен Генов, водещ на влога „Контракоментар”.

„Впечатлен съм факта, че ПП и ДБ толкова лесно му дават тази роля“. 

Присъствието на Делян Пеевски в разговора за конституционна реформа е сериозен репутационен и комуникационен проблем,смята Генов.

„ГЕРБ се справят по-добре с него. Може би в ПП не осъзнаха, че са направили крачката от площад „Народно събрание“ към депутатските банки в Народното събрание.  А това предполага различен тип говорене. Оправдаването с евроатлантизма на България е много трудна за управление комуникационна задача“.  

Асен Генов коментира и кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София. 

„Не познавам личността на Васил Терзиев, но по – големият проблем е, че не познавам политика Васил Терзиев“. 

Вили  Лилков е много по-еднозначна фигура, смята той.

Влогърът анализира и случващото се около Васил Божков.

„Кога Божков заговори за хунтата? Когато хунтата му иззе бизнеса“

Той отбеляза и мълчанието на обвиняемия бизнесмен по отношение на Пеевски.

„Има ли успешно знаково дело в България, завършило трайно с осъдителна присъда за корупция?“, запита още Генов.

Асен Генов акцентира и върху необходимостта от противодействие на деструктивната пропаганда. Той смята, че тя може да бъде оборена с обективна и проверена информация. 

„Председателят на българския медиен регулатор демонстрира в моето предаване, съзнателно или не, че е жертва на руската пропаганда, сранявайки информационната война, която Украйна води, като част от пълномащабната война с руската агресия, с руската пропаганда. Това ни води към размисъл дали българските медии са способни да противодействат на руската пропаганда и влияние в България“ 

Генов не смята също, че е подходящо сравнението на отношението към паметници, които са символ на едно отречено минало със сгради на институции, които са част от българската държавност. 

„България е член на ЕС, а сградата на ЕП и ЕК в София беше залята с червена боя“. 

Руското посолство той приема като символ на една държава, която в момента осъществява агресия над друга. По тази причина не може да заеме осъдителна позиция по отношение на действията на адв. Хаджигенов и Арман Бабикян, които хвърляха домати по него. Не подкрепя и позицията за премахване на Паметника на американските летци. 

„Това е военен паметник и ние трябва да се отнасяме с нужното уважение“. 

Политиците от ПП-ДБ и техните избиратели не говорят на един политически език по отношение на Паметника на съветската армия, констатира още Генов.

Цялото интервю на Силвия Великова с Асен Генов може да чуете в звуковия файл.