Въоръжени пирати безчинстват необезпокоявани край бреговете на западна Африка от години и вече засенчиха сомалийските пирати, известни като най-големите морски мародери в света. Сега май ще им се наложи да се съобразяват с нова фирма в региона: Корпусът на морската пехота на САЩ (U.S. Marine Corps.) обмисля разширяване на присъствието си в тази зона, за да се бори активно срещу пиратството. Това съобщават източници на авторитетното американско издание Foreign Policy.
Новото подразделение, което все още се разработва като концепция, ще е базирано на борда на кораб на военноморските сили на САЩ, който ще плава в и около Гвинейския залив, твърдят източниците от командването на Корпуса, като потвърждават информация изнесена по време на конференция, посветена на „Експедиционната форма на война”.

 Дан Ламот от Foreign Policy уточнява, че по време на конференцията е била показана карта, върху която е бил изобразен курсът на военния кораб, който ще позволява на морските пехотинци на борда да извършват операции във вътрешността на африканския континент, с обхват до Алжир на север и до Кения, и Танзания, на изток.