Антон Кутев

Президентът очевидно не вярва на това правителство, но и на всички правителства на прехода. А чрез служебните си правителства е показал, че може да се управлява по друг начин. Това обяви в ефира на Нова тв Антон Кутев, бившият говорител на служебния кабинет на Гълъб Донев.

„Според мен президентът не е обявил движение от 3 март, той го е констатирал. Той ясно е показал, че не е съгласен с начина, по който се създаде това правителство. Той от самото начало, още при връчването на мандата, показа, че според него формулата за правене на политика в България не е тази и не трябва да бъде тази. Не мисля, че има президент, който да иска служебно правителство“, заяви Кутев. И посочи, че още в кабинета на Стефан Янев „всички стари партийци“ ходели при кабинета му и питали луди ли са министрите, тъй като нямало служебни правителства с позитивен рейтинг. „Не е презумпция, че служебното правителство управлява и управлява добре. Това се получава, когато има подходящото правителство и подходящите премиери“, добави той.

Според него думите на президента Румен Радев от Шипка звучат като констатация, че „най-накрая трябва да свърши Прехода“. И изтъкна, че „тези симпатични хора, които сега управляват държавата дойдоха с идеята, че ще променят нещо, така се и нарекоха. Бяха 7 месеца, сега още 3 са на власт. Промяната е начин на живот на хората и има няколко ключови сектора – здравеопазване, образование, социална сфера, сигурност. Време е да започне промяната, това има предвид Радев. Не да я продължим, а да започне. Дойдоха на власт, да направят нещо“, настоя Кутев.

Той не очаква Радев да участва в предстоящите местни избори. „Не вярвам и не виждам къде той има нещо общо с успешни кметове. Напротив, политическите сили се опитват да си ги взимат един на друг. Би могло да се свърже евентуално с президента ако някой от бившите управители или министри се кандидатират. Стефан Сабрутев в Смолян се е кандидатирал, според мен има и шансове да спечели. Въпросът е до каква степен тези хора, които се кандидатират ще имат подкрепа от президента“, добави той. И обясни, че въпросът е как да се разграничат тези, които действително имат подкрепа от държавния глава от тези, които само го твърдят.