проф. Тодор Тагарев

Украинският президент Володимир Зеленски е призовал България да се включи в усилията за осигуряване на сигурността в Черно море предвид агресивното поведение на Русия в него. Киев вече потърси съдействието на други две страни от НАТО с излаз на морето – Румъния и Турция. В Атина Зеленски е разговарял с премиера Николай Денков, като е потвърдил и интереса на Украйна за закупуването на двата руски реактора за непостроената АЕЦ „Белене“.

България ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Украйна и още тази есен може да ѝ предостави бронирана бойна техника. Това заяви военният министър Тодор Тагарев по време на необявена визита в Одеса.

„Наистина предложихме над 100 броя бронетранспортьори от съветския дизайн, които са все още в инвентара на Министерството на вътрешните работи и това малко забавя процеса, защото трябваше да подпишем споразумение между Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на отбраната на Украйна. Това споразумение трябва да бъде ратифицирано от парламента, когато той започне работа през септември. Това вероятно ще е един от приоритетите на страната за сезона. Надявам се до края на септември или началото на октомври ратификацията да мине и след това и след това да се случи действителното прехвърляне“, заяви Тагарев на пресконференция с украинския си колега Олексий Резников.