Димитър Ганев

На Шипка президентът зае патриотично-популярна поза и предупреди сглобката: Може да скоча, ако прекалите. Това коментира политологът от Изследователски център Тренд пред вестник „24 часа“.

Следващиятепизод на конфликта на управляващото мнозинство с президента ще е при промените в спецслужбите и в конституцията

След местните избори ГЕРБ може да поиска нов кабинет с това мнозинство още преди ротацията.

Поредица от убийства и криминални инциденти създава лош контекст за международната ни репутация, твърди политологът и предполага, че това е прочетено в кабинетите на премиерите на Австрия и Нидерландия.

„Разделението статукво – промяна приключи през юни, когато статуквото и промяната направиха сглобката на общо управление. Това бе възможно да се случи, защото в страната се появи ново разделение по линия на евроатлантизма. Сега става същото като в първия мандат на Радев – той иска да е в ролята на основна алтернатива на управляващите. Защото парламентарно представената опозиция в лицето на “Възраждане” и БСП не се възприема от българите като реална алтернатива на това управление. Българинът не е краен човек и няма да възприеме напълно “Възраждане”, която подлага под съмнение базисни консенсуси като ЕС и НАТО“.

По отношение на думите на президента Радев от връх Шипка от преди дни, където държавният глава отново отправи критики към настоящото правителство, Ганев казва:

„Това е същото, което той правеше при третия кабинет на Борисов. Той така иска да трупа политически капитал. Вижте как изглежда той – сега разчита на подкрепата от лявото поле, което заради разочарованието си от ръководството на БСП не излиза да гласува, но има и едно много голямо поле извън твърдите ядра на партиите, което в последните три избора не излиза да гласува. Средната избирателна активност в България от 1990 г насам е около 3,5 млн. души. На последните избори излязоха 2,7 млн. души. Това означава, че близо 1 млн. души не се припознават в никоя от партиите. А няма съмнение, излезе и социология на колеги, че мнозинството от българите са на позициите на Радев и за 3 март, и за войната в Украйна. В този смисъл Радев дава заявка за това поле. За него ще играе“.