Бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров (по настоящем разследван за получаване на подкуп в особено големи размери – бел.ред.) е режисирал изтеклите записи по скандала „Мишо Бирата”. Това обяви в четвъртък пред Нова телевизия един от главните герои в ченгеджийския скандал Ваньо Танов, който по това време беше директор на Агенция „Митници”.
„Тези разговори, които изтекоха, са сглобени от други разговори – извадени от контекста, те могат да придобият друг смисъл и да станат морално укорими. Знам кой е режисьорът. Абсолютно сигурен съм, че това е Станимир Флоров, но не се беше подготвил достатъчно добре”, обяви Танов, който при управлението на първата тройна коалиция бе шеф на ГДБОП и пряк началник на Флоров, който пък тогава беше началник на отдела за борба с наркотиците в антимафиотската служба.

Станимир Флоров бе произведен в директор на ГДБОП от близкия си приятел и комшия (по един, не по шест апартамента) Цветан Цветанов, когато последният се издигна до вицепремиер. По същото време пък „техният генерал” Борисов направи Танов шеф на „Митниците”, тъй като последният бе лоялен към него, докато работеше за тройната коалиция и вбесяваше редовно Румен Петков, който пропъди сегашния пръв опозиционер от кабинета на главния секретар в МВР.

Флоров се пенсионира от системата на МВР покрай разследването за подкуп – дело, от което изскочиха данни, че Цветан Цветанов е отказал да разпише одобрено от съд прилагане на СРС, което доведе до второто му обвинение.

Историята на скандала с Мишо Бирата, или поне видимата част от нея, е дълга и оплетена, а финалът й завърши единствено с оставката на тогавашния шеф на ДАНС и сегашен вътрешен министър Цветлин Йовчев.

Сега изведнъж, малко по-малко от три години, след като записите се търкаляха из медиите, Танов посочва конкретен човек като виновник за тях.

Той аргументира тезата си, че разговорите са манипулирани с изречения от изтеклия му диалог с Менда Стоянова.

„Трудно се отказва на премиер. В случая премиерът Бойко Борисов не е оказвал никакъв натиск. Твърдя, че всичко е било изрядно, че не сме имали специално отношение към Мишо Бирата. Констатирали сме нарушенията и на него му е отнет лицензът”, коментира Танов.  

„Това, което знам от премиера, е, че тогавашният президент (Георги Първанов – бел. ред.) ни обвинява, че имаме специално отношение към Мишо Бирата и едва ли не той трябва да ме озапти. Специално отношение не е имало въпреки твърденията. Това може да се провери документално”, каза Ваньо Танов.

По думите му в цитирания разговор със Стоянова, от който изтече стенограма, присъствал следният израз „три затвора се борят за еди-кой си”.

„Само че в моя речник това го няма и после не можаха да го сглобят. Просто избързаха и знам кой е режисьорът. Аз съм бил директор на БОП и знам, че това е в неговия речник. Абсолютно сигурен съм, че тези думи са на г-н Флоров”, каза Танов.

От запасите става ясно, че Борисов се обаждал на Танов да спре проверка в пивоварната на Мишо Бирата.

Оказа се, че Танов е бил подслушван, а молбата за протекция на Михов идвала от президента Георги Първанов.

Преди няколко дни парламентът създаде временна комисия, която да проучи скандала.