Правозащитната организация Amnesty International отправи призив към САЩ да започнат разследване върху смъртта на цивилни жертви, в резултат на въздушните удари с безпилотни самолети. Настояването на организацията идва на фона на загриженост, че американските нападения могат да бъдат определени като незаконни убийства, които представлява военни престъпления.

Amnesty International е разгледала 9 от последните 45 нападения на американски безпилотни самолети и е констатирала, че известен брой от жертвите, загинали при атаките, не са били въоръжени.

Докладът, озаглавен „Аз ли съм следващият? Американските безпилотни атаки в Пакистан”, се концентрира върху противоречивите обстоятелства около смъртта на 68-годишната Мамана Биби, предполагаемо убита при американско нападение през октомври 2012 г., докато е беряла зеленчуци с внуците си в северозападен Пакистан.

Атаката, при която пострадват трима от нейните внуци, е била извършена в Северен Вазиристан, племенната зона на границата с Афганистан. Набила, осемгодишната внучка, оцеляла след нападението разказва, че когато чуе шума от безпилотни самолети над главата й си мисли „аз ли съм следващата?”

Американското правителство отказва да осигури дори базовите детайли за въздушните удари, се казва в доклада, с което поставя Amnesty International в положение да не може да достигне „сигурни заключения” върху смъртните случаи на Мамана Биби и други 18 работници при отделен инцидент.

Организацията прави заключението, че „на основа преглед на инцидентите от последната година, Amnesty International е сериозно загрижена, че тези и други въздушни удари са дали като резултат незаконни убийства, които могат да се разглеждат като извънсъдебни екзекуции или военни престъпления”.

Правозащитниците призовават американските власти да спазват ангажиментите си по международното право, като разследват убийства, документирани в доклада и да осигурят „пълни репарации” на жертвите.

Друг по-смъртоносен инцидент е възникнал през юли, когато очевидци видели серия ракети да се стоварва върху палатка, където група мъже се били събрали за вечеря след работа, посочва още докладът. Втора ракетна вълна е ударила същото място, докато местни хора се опитвали да помогнат на пострадалите.

Очевидци и близки твърдят, че общо 18 работници, без никаква връзка с военизирани групировки, са загинали при нападението. Пакистанското разузнаване определя жертвите  като предполагаеми екстремисти.

Докладът на Amnesty International идва малко след като специалният докладчик на ООН по човешките права и борбата с тероризма призова миналата седмица САЩ да обявят официално броят на жертвите при тези операции. Според Бен Емерсън от 2004 г. насам в граничните племенни зони между Афганистан и Пакистан са били извършени най-малко 330 нападения с безпилотни самолети, причинявайки смъртта на над 2000 души, 400 от които са били цивилно население.