Предложенията на Коалиция за България и на „Атака” за либерализация на забраната за тютюнопушене на закрито на обществени места бяха отхвърлени в парламента в четвъртък. Депутатите излязоха от „партийните обувки” (по думите на Мартин Захариев – бел. ред.) и се разделиха генерално на пушачи и непушачи. Въпреки предварителните очаквания, че промените в Закона за здравето ще се решат „на кантар”, те бяха отхвърлени със стабилно мнозинство, като само в „Атака” съчувстваха единни на пушачите в зимните дни.
Проектът на левицата предвиждаше да се допуска цигарен дим в обособени самостоятелни помещения

в заведенията за хранене и развлечения, а в игралните зали и в казината и заведенията с изяло нощен режим на работа да се пуши без необходимостта от обособяване на самостоятелни помещения. Съществуваше възможността да се допускат цигари и на стадионите и в специални стаи на летищата.

Вносителят Спас Панчев се мотивира с данни на хотелиери и ресторантьори, според които икономическата криза в съчетание с пълната забрана за тютюнопушене е намалили оборотите на бизнеса между 50 и 70 на сто от миналата година, когато беше въведена.

В проекта на „Атака“ стадионите не бяха разрешени за тютюнопушене. Националистите задължаваха собствениците на заведения , в които се допуска тютюнопушене, да уведомяват за това съответната регионална здравна инспекция и да обозначават местата за тази цел. Собствениците на заведения с площ по-малка от 70 кв. м имаха право да избират дали в тях да се пуши или не.

Противниците на отмяната на забраната стъпиха на важността от опазването на здравето и влиянието на тютюневия дум върху него, както и на необходимостта за водене на последователна политика.

Комисията по здравеопазване в парламента вече застана срещу либерализацията на забраната, в противоположност на икономическата, която одобри мярката.

Здравният министър Таня Андреева и днес обяви, че не приема противопоставяне на бизнес срещу здраве и е против либерализирането на пушенето.

Темата с широк обществен интерес занима народните представители близо три часа. Дебатът обаче бързо излезе от рамките на сериозността, както се случва съвсем редовно в настоящия парламент. В пленарна зала се чуха смехотворно „интересни” факти за тютюнопушенето, влиянието му върху човешкия организъм, абсурдни сравнения и примери, а някои просто съчувстваха и страдаха…

Масов мор в парламента?!

Тунджер Кърджалиев от ДПС заговори за „феномен”, при който 89% от дима от тлеенето на цигарата не минава през филтъра и това е т.нар. „странична димна струя”, което според него не е аргумент, че пушачите са дискриминирани. „Това е все едно да оневиним наркоманите, че в присъствието на други хора не могат да си правят своите апликации, или пък изнасилвачите,  че няма как да си правят свободно своите деяния“, коментира той и отправи мъдър призив: „Умните се учат от грешките си, мъдрете не ги допускат, призовавам всички да бъдем мъдри”.

Венцислав Лаков от „Атака“ репликира, че, ако всичко казано е вярно, половината от депутатите трябва всеки момент да измрат, защото са пушачи.

„Тютюнопушенето ще е инкриминирано деяние в световен аспект. Следете тенденциите”, отвърна Кърджалиев.

Висотата в сравненията продължи Николай Александров от „Атака”, който заяви: „По същия начин можем да забраним свинското месо или дизеловите двигатели, които замърсяват. Забраната за пушене нарушава правото на избор. По никакъв начин, когато се въведат отделни зали, ние не целим да навредим на някой. Целим всеки да има правото на избор и да реши къде да отиде”.

„По отношение на сравнението на забраната за пушене със забраната за свинско месо, моля госпожа стенографката да запише: „Д-р Кърджалиев махна великодушно с ръка и седна развеселен на мястото си”, каза в отговор Кърджалиев.

„Предстоят празници. Помислете за тези хора, които седят навън. Зорлем правим закони, които не се спазват”, заяви Венцислав Лаков от „Атака”.

„Изнесохте дълга лекция посветена на темата „за” и „против” тютюнопушенето. Вие подменяте темата. Не ресторантьорите са проблем. Ресторантьорите не влошават здравето на хората”, каза в реплика към Кърджалиев социалистът Антон Кутев, който явно не се притеснява да се храни на ресторант.

Петър Мутафчиев от левицата обяви, че няма да подкрепи либерализацията на забраната с аргумента, че е необходима последователност в политиката. Той припомни, че подобен ход е направен и от ГЕРБ, когато от 1 юни 2010 г. е трябвало да бъде въведена пълната забрана, а управляващите тогава са отложили с две години и са въвели зали за пушачи и за непушачи: „Направиха се инвестиции за две години и след това казахте – няма да се пуши никъде. Това не е тази последователна политика, за която аз говоря”.

И да се върнем на абсурдните сравнения и примери. „Когато нямаме единно мнение за тютюнопушенето на закрито, забраните ще бъдат нарушавани. Помните какво беше положението със задължителното слагане на колани в автомобилите. Когато няма твърда ръка от страна на бащата и майката, едно дете винаги гледа как да направи някоя беля”, каза Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

„Не очаквах такива сравнения. Коланът не предизвиква никотинов глад”, коментира проф. Станислав Станилов от „Атака”.

За презерватива, идиота и дихателните пътища

„Не прекалихме ли с лицемерието с нашата загриженост за здравето на нашия народ?”, попита неговата колежка Магдалена Ташева, която изобилства от „нестандартни мисли”. „Живеем в държава, в която се роди Асоциация на близките на загиналите родилки, родилки, които не са могли да си платят узаконения рушвет „избор на екип”; държава, в която половината хора са без зъби, огледайте се в градския транспорт, защото хората не могат да си позволят зъбните протези. Сега вие сте много загрижени да не пуша? През 1996 г. ЕК прие да регламентира дължината на презерватива – 16 см, що не го въведете и у нас, за да покажете, че сме европейци”, коментира тя.

„Тези, които ме познават знаят, че аз по заведения на ходя, ям малко и почти не пия. Обяснете ми обаче кой идиот ще си заведе детето на място, в което се пуши? Няма такъв идиот. Ако пък има такъв идиот, той значи наистина е идиот“, продължи по линията на абсурда Станилов.

За да я завърши националистът Павел Шопов: „Ние се грижим за пушачите. В тези студове те излизат навън, после се разболяват от плиумония на горни и долни дихателни пътища. Ние също страдаме – придружаваме ги по болници. Лекарите страдат. И министерството на здравето също. Ами какво ще кажем за грозните найлонови шатри пред заведения, в които има газови печки, които всеки момент могат да гръмнат, а газта става 1.37 лв.”.