Качих се на самолета за Куба като чартърен журналист от правилна медия. Всъщност уредих се за полета посредством леко покушение срещу личността на титуляра от “Алфа” или “Атака”, забравил съм, пък и ми е все тая.

Часове преди полета черпих журнальорчето, дето трябваше да лети за Куба, с нещо като Куба Либре с дизайнерски добавки и това бързо го приведе във вид, негоден за модерация. Представих го в това агрегатно състояние на делегацията и отсякох:

– Това тук не е журналист, а безчувствено тяло, не може да поеме чартъра в този вид, това е пълна излагация и отцепродавство..

Аз, разбира се, веднага ще заема неговото място и ще отразя историческото посещение на уважаемите делегати в Куба. Ще ви съставя програма и опорни точки такива, че ум да ви зайде. Притежавам всички важни адреси и контакти по Карибското крайбрежие. С мафията във Варадеро съм като Бойко Борисов с кака си. Аз съм Evil Dick, ебем ти и журналиста – представих се най-накрая.

Водачът на волната делегация ме изгледа с вдигната вежда и нещо в очите, което поетите наричат “светкавици” или “совалката Колумбия”:

– Че какво му е – възрази той, сочейки мотиката, наречена журналист. – Момчето е проверено, а на теб ти нямам доверие. Безчувствен бил?! А за какво са ми журналисти, които мислят и чувстват? Добре си е момчето, кротува, не повръща.

– Все пак не гарантирам, че ще оцелее – възразих на свой ред и побутнах с крак празния журналистически череп, – а труп на борда ще опорочи славното пътуване с познавателна цел, което всички ние ще предприемем.

Погледнах часовника си и усетих как номерът ми минава със страшна сила. Качих се на самолета и благослових дните си на тая земя.

***

Чартърната журналистика е много приятен клон на професията, страшно обогатява социалния живот и кариерния ръст. Просто летиш в облаците. Чартърният журналист е поразяващо звено в еволюцията на човека и разделението на труда.

Аз например съм човек с вкус към стюардесите и мога да ви кажа, че в това отношение нямам никакви забележки. Джаджева например аз поставям на най-високо елитно ниво сред всички стюардеси и други развлекателни длъжности в сферата на услугите. Или май не беше Джаджева, а Кобилкина, не съм сигурен за името.

Ами сервиза в самолета? Само от листата с ядките можеш да се излекуваш от колит, маниакална депресия и полова слабост. На борда имаше и готвач французин – трето поколение сомелиер и гей-сводник. Климатроник с колкото искаш зони, кенеф с биде от китайската античност и какво ли не щеш още. Ако лъжа – майка ми да умре, когато й дойде времето.

***

В Куба също си прекарахме много добре всички.

Между плажа, мулатките и туровете по заведения от различен характер изготвих опорните точки за връщането на делегацията в България:

1. В Куба всички до един упорито сме изучавали опита в борбата с колониалния хомот и сме обогатили неимоверно двустранните отношения.

2. Който твърди нещо различно, е жидомасон, розенкройцер и Цукърбърг.

Подточките няма да ги излагам подробно, както ги презентирах пред делегацията.

За да внуша както трябва на делегатите какво трябва да говорят, като се върнат в България, ги събрах на плажа във Варадеро и там представих подробно концепцията си в бял костюм и ослепителен колониален шлем. Като свърших със служебната част, попитах делегатите:

– Абе у нас, в родината, дали са приели бюджета?

Водачът на делегацията пак ме изгледа с маниера на човек, който си въобразява, че внушава непосилен страх:

– Ти за бюджета не се тревожи – каза той. – Всички харчим собствени средства!

***

Върнахме се в отечеството остарели с една седмица, пълни с впечатления и бледи вечерни спомени като сън, който колкото повече избледнява, толкова по-мил и носталгичен става. Куба бе за нас вълшебство и среща с неживяното минало. Като сме мръсници, да не би да сме ампутирани от простите човешки чуФства?

В такъв дух открих сърцето си и пред Джаджева-Кобилкина, като небрежно споменах, че съм наследник на несметни богатства под прикритие.

Тя веднага съобрази, че този вълнуващ живот изостря чувството за самота и ме въведе, тъй да се каже, в сутрешния си блок. Аз впрочем я подпрях с опорни точки и за тюлена Бойко, и другите любезности по Нова.

Но малко преди това й казах, че всичко между нас е минало. Това малко я изнерви.

/продължава след видеото/