Публикациите от понеделник, че правителството е внесло миналата седмица за одобрение от Народното събрание на международен „договор за аудиовизуалните изпълнения”, който ще изведе извън закона „комуникацията, чрез която се предават” музика, филми, клипове – разбирайте, съкровените торенти – доказва на практика, че България битува в друго измерение на времето и пространството.
При нивото на обществено недоверие в кабинета „Орешарски”, от началото на управлението му досега, едва ли има други хора, на които би хрумнала толкова непопулярна идея, които да се сравняват със стратезите зад аферата „КОЙ?” Които и да са те, де.
Впечатляващо прозорливо държавническо решение, господа! С подобен ход няма как да не бъде отклонено част от общественото внимание към евтин популистки дебат, за лобистко споразумение, по което от година и половина няма никакво движение. Някой по-енергичен и спонтанен съгражданин може и една окупация да сформира. Както е и зима.

Не ме разбирайте погрешно, каузата зад споменатото споразумение е привидно благородна, – гарантирайки „правата на изпълнителите” върху конкретните аудио и визуални произведения за срок от 50 години и давайки им права върху разпространението и използването на същите. Който познава как работи шоубизнеса, ще разбере! Но накратко: не е АКТА, ако не искаме да бъде!

Иначе „договорът”, който започва бързо да създава полемика, е подписан по време на „Дипломатическата конференция за защита на аудиовизуалните изпълнения на Световната организация по интелектуална собственост през юни 2012 година”. Последното е по официална информация на прес-службата на правителството.

Разбира се, тълкуването на договора дава основание за преследване на торент-тракерите, но самото споразумение до момента е ратифицирано единствено от … Сирия (сериозно), при необходими 30 държави от 122 и буквално гласи, че моралното право за пълното му прилагане зависи от властите във всяка една страна.

Споразумението не е най-належащия международен ангажимент на България и практически ще  е „прах в очите” на обществеността, ако се позволи да отклони вниманието от по-сериозните теми, които НС ще разглежда в близките дни – Изборния кодекс и НК. А лобистките интереси, които се прокарват там, изискват организирана обществена съпротива!