Парламентът отхвърли в четвъртък втория вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски с 93 гласа „за“, 118 „против“ и 20 „въздържал се“. Очаквано само депутатите от ГЕРБ подкрепиха гласуваха срещу правителството, от Коалиция за България и ДПС бяха вота, а „Атака“ се въздържа с изключение на един свой депутат, който също гласува Орешарски да остане премиер.

Този вот на недоверие бе за „провал в областта на регионалната политика“. В началото на месеца Народното събрание отхвърли първия вот на недоверие към кабинета за „провал в областта на инвестиционното проектиране“.

 

„Дори да реализираме всичките си програмни намерения за по балансирано развитие на регионите, едва ли ще успеем да заличим изцяло различията. Важното е да обърнем тенденциите и да спре раздалечаването между големите центрове и малките населени места“, заяви премиерът Пламен Орешарски.

 

Той благодари на всички депутати, които са подкрепили кабинета, и на опозицията за отправените критики, които щял да приеме като сигнал. Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че опозицията ще внесе в петък трети вот на недоверие към кабинета, който може да бъде за културата.

 

Шоуто на Хъмфри

 

По време на краткия брифнг след „оцеляването си” на поста, премиерът Орешарски бе сюрпризиран от мъж на средна възраст, който се представи като Александър Кръстев.

 

Занимавал се с моден бизнес и бил по-известен като „Хъмфри“, мъжът бе облечен в бяла тениска, щампована с лика на Пламен Орешарски отпред и на Бойко Борисов с наведена глава – отзад.

 

До щампата с Орешарски имаше палец вдигнат нагоре в знак на одобрение, докато до Борисов палец бе надолу – неодобрение. „Хъмфри“ каза, че пристигнал лично да поздрави министър-председателя и да му поиска автограф.

 

Пламен Орешарски се подписа с червена химикалка отляво на тениската, точно до собствения си лик и в близост до сърцето на верния си поддръжник.

 

Днес се навършват 100 дни от „протестите“ в подкрепа на правителството и сме решили да направим нещо, за да отличим този ден, заяви „Хъмфри“. В отговор на репортерски въпроси Хъмфри заяви, че никой не му платил за представлението, което разигра в парламента.

 

Той сам си платил и за щамповането на тениската, което станало по негов идеен проект срещу 30 лева. След като тя вече е с личния автограф на Орешарски, ще бъде сложена в рамка.

 

Както стана ясно, Хъмфри е успял да влезе в парламента с пропуск, издаден му от депутат от БСП, а предварително подготвения сценарии лъщеше от поведението на служителите на НСО, които допуснаха мъжа до премиера.

 

С появата си Александър Кръстев – Хъмфри се нареди на опашката от почитатели на Орешарски, на която блестят още Мишо Шамара и Бисер Петното.

 

След този „симпатичен” спектакъл Орешарски направи опит да продължи брифинга си. Последваха въпросите за Делян Пеевски, на които той „отговори” традиционно, след което обясни, че и „задните входове са за хора” и той няма нищо против да минава през тях.