Николай Денков

България няма да приеме допълнителни условия за членство в Шенген. Готови сме обаче да приемем всичко, което ще помогне за охраната на границите ни, заяви премиерът Николай Денков.

По думите му къде ще бъде границата на приемливи и неприемливи условия за Шенген ще видим през следващите дни. Той изключи страната ни да заведе дело в Европейския съд, ако не бъде допусната като пълноправен член  до пространството без гранични проверки. Премиерът коментира, че преговорите ще продължат буквално до последния ден на годината:

„Действително, дяволът тук е в детайлите. Със сигурност това, което няма да приемем, е някакви допълнителни условия, които не съответстват на това, което се очаква от другите държави. Със сигурност сме готови да приемем всичко, което подкрепя защитата на външните граници, защото това е и в наш интерес. В тези преговори аз ще кажа съвсем ясно на колегите си, и на канцлера на Австрия, че ако няма разбиране на българската позиция, това със сигурност ще се отрази на отношението на българите към Австрия, към австрийските фирми и това не е добре за тях и аз мисля, че това също ще бъде разбрано“.

„Въздушното премахване на границите ни не премахва проблема с опашките по границите“, допълни премиерът. По време на преговорите ще кажа съвсем ясно, че ако няма разбиране на българската позиция, това ще се отрази на отношението на българите към Австрия и австрийските фирми, и това ще бъде добре разбрано. България е много последователна в подхода си, ние казваме: трябва да продължат преговорите, за да има най-доброто решение. До последния работен ден на тази година ще продължава да се преговаря“, каза още Денков.

Спорове по Конституцията винаги ще има. Но тези спорове досега, макар и с някои зигзагови движения, ни движат в правилната посока, следвайки управленската и законодателната програма. Със спорове, но се надявам да приключи благополучно. Тази сутрин имах среща с ген. Атанасов, Кирил Петков и Христо Иванов – има политическа воля да се вземат правилни решения относно съдебната реформа, добави премиерът.