С навлизането в новия политически сезон сглобката или трябва да се втвърди, или да се разпадне.

Тази тези разви в интервю за БНР журналистът Веселин Стойнев.

Досега беше изгодно, но така не може да се управлява, защото скандалите отнасят лицето на това управление – ПП, допълни журналистът. По думите му досега сме били свидетели на „насипен стадий на назначения“ във втория ешелон.

„Скандалите не просто ще заринат управлението, но и ще блокират. Предстоят много по-сериозни кадрови назначения.“

Управлението се нуждае от успехи, каквито до момента не виждаме, подчерта Стойнев.

„Трудна е самата сглобка или некоалиция. Едно управление от доста несъвместими и противоположни политически формации. В момента сме свидетели на приключването на първа фаза в това партньорство.“

Веселин Стойнев обърна внимание върху „доста големия законодателен брак“ и предупреди за възможността това управление да се окаже „нефелно“. По повод малкия брой нови закони и преобладаващ брой поправки в законодателството той изтъкна, че „и от тези малки поправки бракът е твърде голям“ и се приемат „закони на коляно“.

Президентът Радев е алтернатива за следващо управление, посочи Веселин Стойнев. Според него влиянието на президента „набъбва“ през изминалите две години на политическа нестабилност.

Двете формации се събраха с идеята Радев да не управлява безконтролно през служебни правителства, но това, че Радев няма служебни правителства, „не е пълното му отстраняване от власт“, смята журналистът. По думите му това може да бъде аргумент за заздравяване на сглобката.

Винаги има вариант Борисов да остави вратата открехната и да се обърне към алтернативата – Радев и „Възраждане“, като жертва ПП-ДБ, но за момента не е готов за такъв пагубен за него вариант, коментира Веселин Стойнев.

Първият препъникамък или лакмус дали тази сглобка ще продължи и ще се случи единен фронт на управлението срещу президента е въпросът за службите, отбеляза Стойнев.

Управлението трябва да спре да работи пожарникарски, защото това е игра с нулев резултат и за ПП-ДБ, и за ГЕРБ, каза в заключение той.