Доналд Тръмп


Официални лица от Париж предупреждават
 съюзниците на Франция в Европейския съюз, че в случай на победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, Европа ще трябва сама да осигурява оръжейните доставки за Украйна. Поради тази причина производството на оръжия на Стария континент трябва да бъде увеличено, съобщава американското издание The Wall Street Journal.

Според редакцията евентуалната победа на Тръмп е „източник на безпокойство“ за европейските страни, които смятат, че ако получи възможност той ще отслаби подкрепата за Киев. Затова френските власти предупреждават колегите си за необходимостта в такъв случай значително да разширят производството на оръжия, за да може Европа сама да доставя боеприпаси на Украйна.

Вестникът отбелязва, че Франция и страните от Източна Европа са „за“ приемането на Киев в НАТО, докато самият Тръмп многократно е заплашвал да изтегли САЩ от Алианса.

Някои правителства се опитват да подсигурят военната помощ за Украйна, за да укрепят сигурността на страната, в случай че Тръмп спечели надпреварата. Членовете на Г-7 се опитват да постигнат двустранни споразумения с Киев за предоставяне на оръжия, които отговарят на стандартите на НАТО.

„Има голяма вероятност Тръмп да бъде преизбран“, каза Бенджамин Хадад, френски депутат от партията на президента Еманюел Макрон. „Това принуждава нас, европейците, да поемаме повече отговорност“.

Други обаче се надяват, че ако ексцентричният милиардер влезе отново в Белия дом, ще се откаже от помощта за Киев. Русия се окопава за дълга война в Украйна и Кремъл изчаква изтичането на мандата на администрацията на Джо Байдън с надежда, коментират от редакцията. Подкрепата на САЩ за Тайван може да се разклати при Тръмп, стига Китай да направи отстъпки по въпросите, свързани с търговията, твърдят анализатори.

Тръмп цени по-малко съюзниците на САЩ и следователно Пекин очаква, че съюзите и коалициите на САЩ ще се разколебят и ще облекчат натиска върху Китай“, обяснява Бони Глейзър, управляващ директор на Индо-тихоокеанската програма към Германския фонд Маршал.

Тези сценарии смразяват съюзниците в Европа и Тихия океан, заключава изданието.