Главният секретар на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Младен Георгиев е освободен от длъжност по свое желание. Той е подал молба за напускане по лични причини. Това съобщиха от ДАНС в сряда.
Повече подробности не се съобщават. Традиционно всички кадрови рокади по върховете на службите се обясняват с „лични причини”. Преди няколко дни към конкретен сайт изтече контролирана информация, че Георгиев ще бъде сменен принудително. Младен Георгиев работи в ДАНС от самото създаване на агенцията.
Извън неофициалните версии, които ще се появят за напускането на Георгиев, той е интересен най-вече с факта, че е вербовчикът на бившия премиер Бойко Борисов.

Този факт стана известен от изнесени в началото на тази година документи от сайтът „Бивол”. От тях стана ясно, че на 9 декември 1996 г. Борисов е регистриран в оперативния отчет на Централната служба за борба с организирана престъпност (ЦСБОП) като информатор. Мотивът за вербовката е бил, че Борисов е контактувал с „оперативно интересни лица”. Делото на Борисов в ЦСБОП е кръстено „Буда”.

Година след като Георгиев вербува Борисов бива уволнен от МВР с мотива, че е подпомагал престъпни групировки. След това Георгиев започва работа в охранителната фирма на Борисов – „Ипон”.

Когато Борисов си сложи генералска фуражка на главата като главен секретар на МВР, Георгиев бе върната на работа в силовото ведомство.

Във времето, в което скандалът „Буда” занимаваше медиите и част от обществото, Младен Георгиев излезе с безпрецедентно отворено писмо по въпроса с вербовката на Борисов.

Разбира се, Борисов обясни, че е отказал да бъде вербуван като агент на ЦСБОП, а МВР моментално потвърди тезата му. „Бивол” обаче реагира като пусна нов документ, който показва, че срещу Борисов е образувано Дело за оперативно наблюдение (ДОН), тъй като е бил „оперативно интересен” на ЦСБОП. Това пък Борисов обясни с факта, че е бил охрана на Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски.

В писмото си Младен Георгиев определи изтичането на документите като „груб опит да се даде манипулативно тълкуване на обстоятелства и факти, като целта е да се злепоставят авторитета на премиера на Република България г-н Бойко Борисов, МВР, ДАНС и мен като държавен служител”.

В „откровението си” Георгиев направи кратък преглед на „линиите”, по които е работел в ЦСБОП. Неговото направление „Контратероризъм” имало отношение към недопускане на посегателства спрямо значими обществени и политически фигури. Затова службата е преценила, че контактите с Бойко Борисов могат да бъдат полезни, защото „Ипон” охранява бившия комунистически ръководител.

Георгиев допълва, че е създал папката „Буда”, за да не бъде обвинен в нерегламентирани контакти, но не е уведомил за съществуването й.

„Не счетох за необходимо да уведомя г-н Борисов за така предприетите действия, тъй като отношенията ни на този етап бяха основно колегиални, гледах на тях в перспектива, а и вътрешнонормативните правила не ме задължаваха да направя това. Впоследствие в устен разговор предложих на г-н Борисов официален статут на извънщатен служител на ЦСБОП (агент-бел.ред.), но той категорично отказа с мотива, че тъй като е ангажиран с охрана и на политически фигури, това би било предпоставка да вкара службата в политически интриги. Декларира, че се чувства част от системата на МВР и при нужда винаги ще помага”. каза тогава Геолгиев.

С тези си думи практически той подписа на 100% тезата на Борисов по папката „Буда”.