Васил Велев

Ако нищо не се промени, ние ще имаме бюджетен дефицит от порядъка на 6-7 на сто, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в ефира на БНТ по повод предстоящото приемане на бюджета за тази година.

Ако нищо друго не променим, ще имаме такива дефицити и през следващите 5-6 години, посочи той. „Ако целта ни е 3 на сто дефицит, това прави грубо при 200 млрд. брутен вътрешен продукт (БВП) 6 млрд. дефицит, а той е 12 млрд. За да постигнем 3 на сто дефицит, трябва да имаме двойно по-голям БВП, това няма как да стане в близките 3-4-5-6 години, т.е. трябва да се промени разходната част задължително, тъй като партиите са декларирали, че не искат да вдигат данъците“, посочи той. „Мен ме е страх, че няма да минем без вдигане на данъци“, допълни Велев. 

Според него събиране на свръхпечалба не е решение, защото такава може и да няма, а и това е еднократен данък. 

Велев коментира, че има необосновано големи разходи, които трябва да бъдат намалени, и даде пример с разходите за издръжка на администрацията. Имаме прекалено голям ръст в социалните разходи, посочи още той.  

Председателят на АИКБ отбеляза, че бюджетът е средството за постигане на цели и е важно какви са те. „Според нас националните приоритети следва да бъдат членство в Шенген до края на годината, в еврозаната от януари 2025 г. и в ОИСР през 2026 година. Бюджетът, който предстои да бъде изготвен, разгледан и одобрен от парламента, би следвало да е подчинен на тези цели”, заяви той. 

Ситуацията иска формиране на правителство и то на много по-широка основа, отколкото в момента се готви, коментира Васил Велев. На въпрос каква е по-щадящата опция – предизборен бюджет или да продължим със стария за 2022 г., той посочи, че по-щадящата от двете е да продължим с 1/12 от разходите, докато се формира управление на широка парламентарна основа, което да предложи бюджет.

Източник: Теодора Цанева, БТА