Антъни Блинкън

Държавният департамент на САЩ и министерството на финансите наложиха санкции на над 120 юридически лица и  физически лица в над 20 страни и територии, които основно са осигурявали или са били свързани с финансирането на руската война в Украйна, предаде ДПА.

Санкциите бяха обявени от американския държавен секретар Антъни Блинкън. Те бяха наложени в координация с Обединеното кралство. Блинкън подчерта, че над една година от началото на руската инвазия в Украйна координираните санкции са принудили Русия да търси алтернативни пътища за финансиране и за подхранване на военната си машина.

Сред санкционираните са Алишер Усманов, който е в близки връзки с руския президент Владимир Путин, а също  и холдингът му Ю Ес Ем Холдинг.  Под прицела на санкциите са и Всеруското детско и младежко военно патриотично обществено движение „Млада армия“, няколко фирми, действащи в отбранителния сектор на Русия, в това число и нова руска частна военна компания и базирана в Китай фирма, която предоставя сателитни услуги на населени места в Украйна на юридически лица, свързани с частната военна компания „Вагнер“. Сред санкционираните са и Международната инвестиционна банка, която е контролирана от Русия финансова институция в Унгария.

Същевременно украинската служба за сигурност днес заяви, че е конфискувала над 3,5 милиарда гривни (96 милиона долара) имущество и авоари на живеещия в изгнание милиардер Вадим Новински, който е разследван за подпомагане на Русия, предаде Ройтерс.

Според „Форбс“ състоянието на Новински възлиза на 1,4 милиарда долара. Той е един от най-богатите мъже в страната, бивш депутат е и е един от спонсорите на Украинската православна църква. Сега той живее извън Украйна, но не се знае къде се намира.

Източник: Габриела Големанска, БТА