гласуване машина избори

„Наистина е необходимо да се направят няколко изключително важни промени в Изборния кодекс. Машинното гласуване като технология трябва да бъде върнато. Няма смисъл машините да са принтери“, това заяви пред TV1 Ваня Нушева, политолог и преподавател по изборни системи и изборна администрация в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Ние видяхме, че около 2/3 от хората и сега решиха да гласуват с машини, защото виждат, че това улеснява работата на секционните избирателни комисии“, каза още тя.

Според нея трябва да се направи и промяна в изборното законодателство, така че в избирателните комисии да се включат и хора, които са много добре обучени и познават добре избирателния процес.

Ваня Нушева смята и че трябва да се променят разпоредбите в закона, свързани с диспутите, които БНР и БНТ организират по време на предизборната кампания.

„Трябва да се прекрати тази безумна практика, ние станахме свидетели на истерични дебати, в които участваха хора с психични отклонения. Чуха се лъжливи и неверни тези. В едно от предаванията оспорваха неверни факти, а в другото предаване съвсем необезпокоявано оставят хора да говорят нелепи неща“, аргументира се преподавателят.

Тя смята и че трябва да се промени законодателният текст, който изисква задължително референдуми да се провеждат заедно с избори.

„Това води до едно смесване на два вида кампании, до изкуствено вдигане на избирателната активност“, коментира Нушева.