Украйна война

Украинските въоръжени сили са превзели село Андреевка, близо до Бахмут при настъплението си в Донецка област, съобщиха от Генералния щаб. Вашингтон обяви нови санкции срещу физически и юридически лица в опит за прекъсване на доставките за руската армия.

При превземането на Андреевка са нанесени значителни щети на противника в жива сила и техника, според изявлението на украинските военни. Не стихват сраженията в Херсонска област, където властите наредиха евакуация на семейства с деца от райони, подложени на постоянен руски обстрел. Съобщава се за загинало дете и шестима ранени в областта през последното денонощие.

Украинският президент Володимир Зеленски похвали военните и разузнаването за унищожаването на руска противоракетна система „Триумф“ на Кримския полуостров.

Вашингтон обяви нов пакет от санкции срещу 150 физически и юридически лица, основно от Русия. Сред тях са най-големият руски автомобилостроител „Автоваз“ и Научно-техническият комплекс „Союз“, който е част от руската военно-космическа индустрия. Санкционирани са и две турски фирми, съдействали за внос на стоки с двойна употреба в Русия, както и две финландски.