парламент

„Аз съм убеден, че това, което каза Бойко Борисов е истина. Липсваше институционален съединител между политическите сили, който трябваше да бъде президентът, който да посредничи между политическите сили при фрагментиран парламент. Президентът нямаше никакво желание да търси изход и решение, извънпарламентарни фактори като Алексей Петров са се ангажирали“. Това каза пред БТВ политологът доц. Стойчо Стойчев.

Според него партиите в управляващото мнозинство няма да имат репутационни щети, тъй като вече са претърпели такива, влизайки в коалицията.

Симпатизантите вече преглътнаха непреглъщаемото общо управление“, посочи той.

Напрежението ще нараства между управляващото мнозинство и президента. Очевидно е, че посредничеството на Алексей Петров много е изнервило президента конкретно от вътрешнополитическите фактори и много е изнервило Руската федерация, тъй като тези фактори са разчитали да не се случи това мнозинство и кабинет, които поне на думи държаха страната паритетна и неутрална позиция по отношение на конфликта в Украйна“, категоричен е Стойчо Стойчев.

Според политолога доц. Татяна Буруджиева въпросът е за взаимоотношенията вътре в коалицията.

„Взаимоотношенията не са достатъчно публични както като сглобяване на коалицията, така и като функциониране“, обясни тя.

„Предстои да видим много искри преди местните избори. Виждаме, че отново се изважда извън парламента същината на дебата. В парламента виждаме, че са много по-меки и кооперативни. Новият политически сезон ще протече в спокойна политическа обстановка, за да изпълнят програмата за бюджет и Плана за развитие“, допълни Буруджиева.

„Аз смятам, че няма да е твърде бърза промяната в Конституцията. Освен, че президентът като опозиция играе роля в обществото, не мисля, че всички политически сили в управлението имат желание да предизвикат президента към конкретни политически амбиции“, посочи тя и припомни, че това е последният президентски мандат на Румен Радев.