Михаил Миков

Новият парламент започна с фалстарт и след рекордно кратко заседание ще поднови работа в сряда. За тази необичайна ситуация, за новите, иновативни парламентарни подходи и за политическата безизходица в студиото на „Денят започва“ говори бившият председател на Народното събрание Михаил Миков. Той смята, че най-логично е първите две политически сили след изборите да създадат правителство.

Миков коментира и ситуацията с избора на председател на парламента. Според него, това спиране на часовника би трябвало да възмущава, защото показва неразбиране на Конституцията, неразбиране на смисъла на парламентаризма. И само като част от това – изборът на председател в първото заседание.

„Има някакво лицемерие да обвиняваш президентската власт, президента, че управлява и в същото време в първия момент, в който можеш да конституираш параламентаризма с избора на председател и парламента да започне да функционира, за да издърпа към себе си конституционните си правомощия, да се държиш по този начин. Гражданите не спират часовника, когато изтичат сроковете за плащане на данъци“, каза Михаил Миков.

Според него, от началото на предизборната кампания социолозите даваха доста точна преценка на конфигурацията на фрагментацията на парламента и тя трябваше да е в основата на поведението в първия ден.

„Парламентът още не е започнал да функционира, не се е оформило мнозинство и опозиция, евентуално едно проправителствено избиращо правителство мнозинство, за да се види колко време е животът на парламента. Защото понякога поведението на големите политически сили като че ли индикира по-скоро парламент, изпълнен с напрежение и противопоставяне. Битките са лични и персонални, а не за някакви политически идеи“, посочи Михаил Миков.

По думите му, този разговор за законодателна програма – са заглавията на законите, важно е съдържанието. Никой не отрича нуждата от приемането на закони с тези заглавия, но какво ще бъде тяхното съдържание зависи от конкретните гласувания в пленарната зала. Когато се говори, че ще се приеме законодателна програма и това ще определи дали да има председател НС, звучи доста нелепо.

Източник: БНТ