Румен Христов

Ако няма разбирателство между първата и втората политически сили в парламента много трудно ще се състави правителство. Това означава, че отиваме на нови избори, заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Румен Христов.

Христов подчерта, че при връчването на първия мандат, ако не е постигнато съгласие с втората политическа сила ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС ще се опитат да реализират първия мандат. Мандатът ще бъде получен от председателя на парламентарната група.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС отбеляза, че разговорите между първите две политически сили са вървели сравнително добре.

„Стигна се до формиране на групи по секторни политики, в които установихме, че разликите между това, което се предлага от нас и от колегите от ПП-ДБ не са големи, те са незначителни“, каза Христов.

Изваждането на преден план обаче на ярки фигури от страна на „Продължаваме промяната“ като евентуални министри разбуни духовете, подчерта той.

„Тази сутрин имахме ранна среща с г-н Борисов и колегите от ръководството на ГЕРБ и им заявихме, че СДС с неговите 4 депутата категорично няма да подкрепим такова правителство. Нашето разбиране е, че бяха направени достатъчно жестове и достатъчно компромиси. Г-н Борисов няма да бъде кандидат, макар че той е най-подготвеният за министър-председател. Ако има такъв кабинет, ние го виждаме като кабинет на паритетна основа“, каза той.

Категоричен е, че най-важно е да бъде видяна програмата на ПП-ДБ, за да е ясно дали тя е съвместима за ГЕРБ-СДС.

„Освен това трябва да сме наясно със състава на кабинета, защото в него може да има фигури, които са непримливи за нас.“

Според него единият подход за създаване на правителство е то да бъде на паритетен принцип с хоризонт 4 години. Другият вариант е с експерти, предложени от ГЕРБ-СДС и от колегите от ПП-ДБ, с хоризонт година и половина.

На въпрос дали, ако първите две политически сили не постигнат съгласие, ще бъде стопиран бюджетът, Румен Христов отговори:

„Надявам се, че не, но с предложението той да бъде върнат на МС, означава, че много трудно в рамките на евентуалната продължителност на този парламент бихме могли да го приемем. А това е много опасно, защото от юни месец няма да има как да плащаме, защото удължаването беше до края на юни.“

Резултатите на ГЕРБ се увеличават, тези на „Продължаваме промяната“ намаляват. На следващи избори най-вероятно ГЕРБ-СДС ще постигнем по-висок резултат, а ПП-ДБ ще загубят още депутати, прогнозира Христов.

Източник: БНТ