За трети пореден ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган отмени предизборните си прояви. Той се разболя от чревна инфекция, съобщиха Асошейтед прес и БТА.

Ердоган, който управлява Турция в продължение на две десетилетия като премиер и след това президент, се кандидатира за трети президентски мандат на изборите в Турция на 14 май. Той трябваше да се появи на откриване на мост и политически митинг в южния град Адана. Графикът му се промени и той  ще присъства на церемонията по откриването чрез видео връзка.

На 25 април Ердоган за кратко прекъсна телевизионно интервю на живо, тъй като се почувства зле. По-късно той каза, че е имал стомашно неразположение. На следващия ден отмени всички публични изяви по съвет на лекарите и реши да участва в церемония по доставка на ядрено гориво за атомната електроцентрала „Аккую“ вчера чрез видеовръзка.

След събитието здравният министър Фахретин Коджа каза, че турският президент е болен от „стомашно-чревна инфекция“. Предизборните му митинги, планирани за сряда и вчера, бяха отменени. Той изглеждаше блед вчера, когато откри атомна електроцентрала чрез видео в първата си публична поява след болестта му.

Други служители се опитаха да разсеят опасенията за здравето на 69-годишния лидер преди президентските и парламентарните избори следващия месец. Последните социологически проучвания показаха лека преднина за основния съперник на Ердоган на фона на икономически спад и февруарските земетресения, при които загинаха над 50 000 души. Ердоган, който претърпя операция на червата през 2011 г., управлява Турция от 2003 г., първо като министър-председател и като президент от 2014 г. насам. През последните седмици той водеше  натоварена кампания, присъствайки на няколко събития в страната всеки ден.

Източник: НОВА