Росен Плевнелиев

„Делян Пеевски си връща на всички, които го хулиха денонощно, като завзе ролята на говорител на ДПС. Това е негово право“, каза в „Тази сутрин“ Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017), във връзка с реформите в службите.

„В този момент ДПС трябва да бъдат необходимият партньор. Докато променят тези тежки реформи, които имат да се правят, които се свързани с историческата цел България да влезе в еврозоната и в Шенген, ДПС ще имат право да говорят по която си искат тема“, коментира той.

„Мисля, че реформата в службите е належаща. Съжалявам много, че няма единство между проевропейските партии, които поприкрепят кабинета „Денков-Габриел“. Правил съм такава реформа, постигал съм пълен консенсус. Сигурен съм, че той е възможен. Самият аз ще упражнявам натиск с всички възможно канали“, подчерта Плевнелиев.

Той коментира и шпионския скандал около Руската църква.

„Работата на нашите служби е доста спорна. И аз искам оставката на председателя на ДАНС Пламен Тончев след всичко, което е направил. Мотивите ми са политизация на работата на тази институция и недостатъчна ефективност“, каза Росен Плевнелиев.

„Мен повече ме притеснява, че БЦП мълчи, което не е допустимо“, категоричен бе Плевнелиев.

„Основният фактор да го има това правителство е Румен Радев. Знаейки на какво е способен той, мисля, че ще е трудно на лидерите от евроатлантическите партии да бутнат това правителство“, посочи той.

„Всеки, който се заиграе с Радев като ретроградна сила, обслужваща руския политически интерес да бутне това правителство, ще плати много тежка политическа цена“, категоричен бе Плевнелиев.

Според него България ще влезе в еврозоната с това правителство.