Бившият заместник-председател на парламента и доскорошен едър функционер на ДПС Христо Бисеров ще бъде обвинен официално в петък. Разжалваният „сив кардинал” е призован в столичното следствие и след като стане обвиняем, ще бъде разпитан.
”Обвиненията срещу Бисеров ще бъдат такива, каквито преценят наблюдаващите прокурори, но едно от тях касае невярно деклариране пред Сметната палата, а друго обвинение най-вероятно ще бъде пране на пари”, коментира главният прокурор Сотир Цацаров преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък.
Главоболията на Бисеров официално започнаха миналата седмица, когато по сигнал на ДАНС прокуратурата започна разследване срещу него и доведения му син Ивайло Главинков.

Досъдебното производство срещу двамата бе образувано за укриване на данъци и пране на пари. Встрани от това срещу Бисеров започна проверка за невярна имотна декларация, подадена пред Сметната палата.

Няколко дни по-рано изненадващо за всички Бисеров се оттегли от всички „сладки постове” с клишираното обяснение „лични причини”. Оттогава той се покри сякаш е издирван с европейска заповед за арест. Това предизвика редица спекулации за местонахождението му, които бяха разсеяни вчера, когато печатно издание писа, че Бисеров е засечен от фоторепортер в двора на къщата си.

Спекулации имаше и по темата изтекла ли е информация от ДАНС към Ахмед Доган за старта на разследването и изпреварващото „изтегляне” на Бисеров от политиката. За посещение в сараите на Доган от едър представител на службата съобщиха Бойко Борисов и Осман Октай още през миналата седмица. Същото стори и Касим Дал, но с днешна дата.

Формално в ДАНС започна проверка по случая, чийто край изглежда предрешен. Цацаров обаче съобщи, че се проверява и откъде бившият вътрешен министър Цветанов е имал информация за съдържанието на папката срещу Бисеров. Цветанов съобщи няколко часа преди прокуратурата, че в случая с Бисеров „това, което се говори, е свързано със сериозни финансови преводи, които са направени от една държава към друго място”.

„Лицето направи изявление, от което стана ясно, че на него, далеч преди официалното съобщение, някои неща са му ясни. Щом твърди, че са му ясни, трябва да се види откъде и кога. Нека приключи проверката в ДАНС, за да видим кога са постъпвали сигнали, а след това ще поставим въпросите какво е станало с тези сигнали и кой е имал достъп до тях”, коментира в четвъртък главният прокурор.

По думите му целият механизъм по международна правна помощ е задвижен в полза на разследването и е направен максимумът за получаване на данни за банковите преводи от Швейцария и Македония.

Официалната версия на управляващи и разследващи е, че информацията за съмнителните прехвърляния на пари е получена в ДАНС от чужда служба. Цацаров обаче смята, че данните не са най-пълни.

„Можем да говорим за период, за време на откриване на сметките, най-вероятно данните са, че сметката не е открита към момента на ставане известно на всички тези данни, а след получаване на данните от чуждите власти. Ние искаме времето на откриване на сметката, всички постъпления, източниците на постъпленията и всичко, което е излязло от тази сметката, тоест преводите. Известен ни е само един превод, този към друга държава”, обясни Цацаров.