„Потиснатостта” на почетния председател на ДПС остава абсолютна загадка и никои не разбра за нея. Това се случи на поредното заседание по делото срещу Октай Енимехмедов, който е обвинен в опит за убийство срещу Ахмед Доган.

Последният упорито отказваше да се яви в съда и да даде показания като на няколко пъти изпрати медицински документи, за да оправдае отсъствието си. Още от началото на процеса Доган демонстрира пълното някакъв особен вид незаинтересованост.

Той вероятно е някакво особено изключение, тъй като трудно може да бъде открит друг пример, при който опитаният да бъде убит не желае да участва в делото срещу нападателя си. Нещо повече – дори се отказа и от финансова претенция към него.

След поредицата от „извинителни бележки”, съдът назначи експертиза, която да установи дали Доган може да се яви на делото. При почетния председател бе изпратен доц. д-р Игнат Петров – вещ психиатър.

Неговото заключение бе представено пред магистратите в понеделник, но това се случи при „закрити врата”. Наказателно-процесуалният кодекс позволява делата да се засекретяват, когато се обсъждат здравословни или интимни подробности.

Една съществена подробност около „главоболията” на Доган изтече още в събота. Тогава в пресата се появи новината от експертизата – Доган е „подтиснат”.

След като напусна съдебната зала доцентът отказа да разкрие каквито и да е подробности за здравето на Доган. Спести и отговорът на въпроса дали лично е прегледал почетния председател или експертизата му се гради на преглед на съществуващата до момента медицинска документация (каквато практика съществува).

Така здравето на Доган остана „загадка”, но за сметка на това желанието му да бъде заличен от свидетелския списък бе удовлетворено.

На делото срещу Енимехмедов не се яви и свидетелят Христо Бисеров, заради което отнесе глоба от 500 лева.