Тодор Тагарев

Вчера партньорите в управлението отново сблъскаха позиции – този път за сферата на отбраната след като в ефира на „Тази сутрин“ на bTV министърът на отбраната Тодор Тагарев призова парламента да купи бронетранспортьори преди местния вот.

От своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи като възмутителни думите на министъра, тъй като според него има много ясни срокове за тази покупка. Делян Пеевски от своя страна посочи, че Тагарев не може да изисква нищо от парламента, а само да дава предложения. Опозицията в парламента също изрази неодобрение към Тагарев.

„Ако се чака да се върнат след изборите и тогава да започнат дискусиите, има риск да не успеем с процедурите, тъй като трябва да има подписване на договор, който отново да влезе за ратификация в парламента. Нужно е техническо време за плащане, което също е нелека процедура. Бюджетната и военната комисия в парламента вече одобриха купуването на БТР-ите“, обясни министърът.

Темата веднага отекна в кулоарите на парламента. Лидерът на ГЕРБ заяви, че всичко, което се случва в областта на отбраната, става с подписите на депутатите.

„За „Страйкърите“ имаме много ясен график за декември да привършим процедурата. Да прави такива изказвания, не му прави чест Тагарев“, смята Бойко Борисов.

„Това са стари машини и ние от Възраждане сме категорично против купуването точно на този тип машини“, каза депутатът от „Възраждане“ Ивелин Първанов.

„Този министър е вреден за държавата. Този министър час по-скоро трябваше да напусне българската политика“, коментира Георги Свиленски от БСП.

„Това е поредният опит да се купят бронетранспортьори без обществена поръчка, тоест без състезателен елемент и държавата да избере кое е най-добро като качество и цена“, посочи зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Пред bTV министър Тагарев обяви, че има искания от страна на Украйна за още военна помощ от наша страна. Посочи, че може да изпратим на Киев 100 БТР-а от бившите вътрешни войски.

Какво точно предвижда проектът за модернизация на Сухопътните ни войски?

Комисията по отбрана в парламента вече одобри закупуването на американски бронирани машини за пехотата.

Според проекта армията ще придобие 198 бойни и спомагателни машини. От тях 183 са от вида „Страйкър“.

Прогнозната им обща цена е над 1 милиард и 300 милиона долара. Това прави приблизително малко над 2,5 милиарда лева. Плащането ще бъде разсрочено в следващите 5 години, но първата вноска е планирана в бюджета за тази година.

Ако парламентът одобри сделката, Сухопътните войски ще се сдобият с основна бойна техника за батальонни групи от състава на механизирана бригада. Това е един от ангажиментите на страната към НАТО.

БТВ