„Ранобудните студенти“, които взеха под окупация Аудитория 272 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ миналата седмица и успяха да разпръснат инициативата си сред свои колеги от други ВУЗ-ове, обявиха собствена интерпретация на Деня на народните будители. В петък, 1 ноември, те организират шествие под името Ден на народните РаноБудители.

„Ранобудните студенти“, които взеха под окупация Аудитория 272 на Софийския университет „Св. Климент Охридски” миналата седмица и успяха да разпръснат инициативата си сред свои колеги от други ВУЗ-ове, обявиха собствена интерпретация на Деня на народните будители. В петък, 1 ноември, те организират шествие под името Ден на народните РаноБудители.

„В Деня на народните будители Академичната общност се събира, за да отбележи празника и паметта на тези, които днес почитаме като символ на образованието, науката и културата“, гласи описанието на събитието.

Шествието на студентите е обявено за 11.00 часа пред Ректората. Планира се да премине през Народната библиотека, Националната художествена академия, храм-паметника „Св. Ал. Невски“ и да стигне до Народното събрание.

В социалните мрежи обаче организаторите обявиха, че им се готви „активно мероприятие“, което „неслучайно съвпада” с началото на шествието.

ЛТУ и УАСГ не спят

В осмия ден на антиправителствената окупация студентите на Лесотехническия университет (ЛТУ) и Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) обявиха, че са будни.

Студентите от ЛТУ се присъединиха към протеста, като в 16.00 часа окупираха Учебно-лабораторния корпус, в който се намират аулата и библиотеката на ВУЗ-а. Малко по-късно те обявиха, че заместник-ректорът Иван Палигоров ги заплашва с полиция, но въпреки това ще продължат до крайната си цел – „ОСТАВКА“.

„Ние искаме да живеем достойно тук и сега – в България като част от европейското семейство. В демократична страна с върховенство на закона, в която властта работи за благото на народа, а не за облагодетелстването на определени олигархични кръгове или мафиотски структури. Искаме да сме част от общество, в което ценности и морал не са просто сухи клишета и издигането в което става на базата на лични достойнства и качества, а не на връзки и срамни зависимости от миналото“, написаха в своя декларация студентите от УАСГ.