Пет дни след като Молдова подписа във Вилнюс Споразумението за асоцииране с Европейския съюз, непризнатата сепаратистка Молдовска Приднестровска република обяви, че въвежда на своята територия руското законодателство.
Оказва се, че докато в Брюксел и големите европейски столици бяха съсредоточили вниманието си върху маневрите на украинския президент Виктор Янукович, който в последния момент се отметна от споразумението с ЕС в полза на заздравяване на връзките с Русия, кукловодите от Москва са задвижвали паралелна схема за саботаж на европейското развитие и на Молдова.

Руското електронно издание Lenta.ru съобщи по-рано днес, че на сайта на президента на Приднестровието Евгений Шевчук се съобщава, че той е внесъл в парламента на непризнатата република законопроект за поправка в конституцията. Текстът формулира, че „правовата система на Приднестровската Молдовска република се образува от федералното законодателство на Руската федерация”.

В съответствие с президентския проект, федералното законодателство на Руската Федерация трябва да стане „приоритетен ориентир” в Приднестровието, а местното законодателство да заема „под-федерално ниво”, пише Lenta.ru.

На референдум от 2006 г. жителите на непризнатата република подкрепиха оксиморонната формулировка за „курс на независимост,  с последващо присъединяване към Руската Федерация”. Властите в територията вече са заявявали намерения за въвеждане на руската рубла като платежно средство и смяна на червено-зелено-червения флаг с руския трикольор.

Международните наблюдатели припомнят, че Приднестровието се обявява за независима съветска република през септември 1990 г. След разпадането на СССР на следващата година, Молдова също става независима държава – в резултат на това през лятото на 1992 г. година избухва въоръжен конфликт, разрешен с намесата на руската армия – пръв приятел на сепаратистките движения в бившите съветски републики.

Официално Москва не е оспорвала принадлежността на територията към Молдова, но оказва икономическа подкрепа на 600-те хиляди жители, обитаващи 4 100 квадратни километра на „Левия бряг на река Днестър”, както се нарича на молдовски Приднестровието (Transnistria).

На територията на Молдовската Приднестровска република се намира също така и село Паркани, най-голямото българско селище, извън територията на България. Българите официално представляват 2 % от населението на територията.

За първи и единствен път селото е било посещавано от български държавник през 2004 г. от тогавашния външен министър Соломон Паси, но в качеството му на председателстващ Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Самата територия никога не е получавала международно признание, освен частично от две други руски отцепнически републики– Абхазия и Южна Осетия, на грузинска територия.

Ходът на властите в Тираспол е открита провокация и може да навреди сериозно на курса на Молдова към ЕС, коментират експерти в процеса. Едностранното обявяване на подфедерация с Русия означава, че Приднестровието отхвърля предложението на Молдова за създаване на федерация, с което практически се открива отново замразен конфликт на външните граници на ЕС.

Според наблюдатели е малко вероятно решението на президента на Приднестровието да внесе предложение за промяна в конституцията, както и таймингът му, да не са били съгласувани с Москва. До момента не е имало официални реакции на тази информация от страна на Кишинев или Брюксел.