Николай Денков

Няма как да подминем проблемите с АМ „Хемус“. Проблемът там е, че се започват строежи, които не съответстват на правилата и законите, раздават се пари без да има трасе и е създадена огромна каша по отношение на това как да се продължи и затова няколко правителства не могат да продължат строителството. Трябва да работим с парламента, знам, че регионалният министър подготвя вариант, който да предложи.

Това обяви премиерът Николай Денков през фейсбук в отговори на въпроси на граждани и журналисти.

Днес правителството отчита 3 месеца от встъпването си в длъжност на 6 юни.

Трябва да престанат да се обжалват всякакви обществени поръчки, да се отпушат незаконните строежи и политиците да спрат да спорят дали може да се строи незаконно – не, не може, обясни премиерът.

Тази сутрин отново се чух с хората в щаба в Царево. Обстановката се успокоява постепенно, водата е пусната и може да се използва за битови нужди, летовниците се изнасят с помощ от КАТ, все още има затруднения заради разрушената настилка, каза още Денков.

 Следващите дни ще се оцени кои са спешните ремонти и ще се отпуснат пари за целта, каза премиерът. Той похвали институциите за бързата им реакция.

Хората са на терен в момента, обхождат къщите и говорят с хората. Включи се и армията с техника. АПИ вече превози моста и доколкото знам още днес ще започнат да го строят. Има поне два вида помощи, за които може да се кандидатства – до 1512 лв. на домакинство за разрушение по сградите и до 2500 лв. за електроуреди, които първо трябва да се закупят, а сумата се възстановява след това, подчерта Денков.

Единият от големите проблеми е възстановяването на пътната настилка – средства има, но трябва да се направи преглед. Вторият е прегледът на водосборните потоци и деретата. Този тип оценки какво е повлияло и каква е причината трябва да се правят след много по-внимателен анализ, подчерта той.

Вече излезе информация, че прокуратурата се е самосезирала, това е нейна задача. Изказвам съболезнования, имаме четирима загинали. Когато имаме такива валежи, имаме природно бедствие и ясно разделени трябва да бъдат нещата кога риска идва от това и кога от причини от човека, каза Денков.

Проверките на прокуратурата зависят от нея, но по отношение на причините, свързани със самия терен и водосбора, който се събира, ще отнеме време от 2-3 месеца, за са види кой и каква отговорност носи тук, каза още Денков.

Трябва да се спре със застрояването. Такъв законопроект е част от програмата ни, но за съжаление, другите политически сили имат колебания в това отношение, каза Денков.

Миналата година имаше огромна съпротива към редовното правителство да привлечем завод за батерии, резултатът е, че той отиде в Румъния и обяви, че заводът ще е за 8000 работни места, каза той.

Хубав символ имаше, както в деня на Съдинението, така и в мача вчера. Този символ трябва да е пример за политиците и да избираме каузите, които могат да ни обединят. Няма съмнение, че имаме различия с президента Радев, но те не трябва да ни разделят, когато трябва да работим за гражданите и икономиката – такива са проектите с Гърция и Румъния, и енергийните проекти. Готов съм да работя с всяка една институция, когато става дума за такива проекти. Приемете разговора вчера като подадена ръка, включително и от моя страна, защото много пъти съм казвал, че институциите трябва да работят заедно. Много се надявам от другата страна да са разбрали този жест и тези нападки, които са абсолютно некоректни към правителството да престанат, каза премиерът.

Това, което знам е, че Мария Габриел като външен министър и президентът са провели разговор за посланиците. Вчера накратко обсъдихме тази тема с президента. Разговорът е бил конструктивен. Знаете, че трябва двете страни да се съгласят, за да бъде издаден указ. Нека да видим какъв ще е крайният резултат, скоро ще е, увери той на въпрос на „24 часа“ за това има ли разнобой между правителството и президентството за назначаването на посланици.

Поискахме от всички министерства информация за това какви са възнагражденията, за да имаме цялата информация, срокът е 15 септември, след това в хода за подготовка на бюджета за 2024 г., ще направим сериозна крачка за овладяване на тези дисбаланси, каза той по отношение на заплатите в НСИ и останалите институции, които не получиха увеличение с бюджета за 2023 г.

Миналата година в МОН направих така, че всички пенсионери бяха пенсионирани точно по тази причина. В МВР също трябва да върви този процес. Министърът е млад и амбициран, предполагам, че ще предприеме стъпки в тази посока, каза Денков.

Борбата за нормален живот в България е борба срещу демографската криза. Опитваме се да привлечем и инвеститори, които да дават високи заплати, каза Денков. Той напомни, че в понеделник бе в институт за развитие на изкуствен интелект. „Дошъл е учен от Белгия и сега ще живее в България. Дошли са хора от целия свят да живеят тук, това е начинът да привлечем такива светли умове. Всеки от тях идва със семейството си. В СУ при мен дойде докторантка, завършила във Франция, заедно с приятеля си, който пък работи във френска фирма, която е отворила клон в България. Трябва да привлечем хора с висока квалификация и така да създадем верига от работни места“, каза той.

Не се предвижда промяна в регионите, но започнахме работа, че да променим този дисбаланс – София-Пловдив линията се развива изключително добре, но това става за сметка на други региони. Това, което заложихме в оперативните програми, бе 50% от средствата да отиват за Северозападна България, за да започнем да наваксваме. Да напомня идеята за Северозападния университет във Враца – няма как да очакваме региона да привлича инвеститори и да задържа млади хора без това, каза той.

Другата седмица ще бъда във ВМА, обсъждаме как да се ускори процесът по излизане на проби, свързани с наркотици така, че да е максимум седмица, стартирахме закупуването на апаратура и трябва да се обучат и специалисти, които да работят с нея. Очаквам резултати и да променим организацията за тестовете още следващата седмица. Истинският тест, който дава резултатите са кръвните проби. По-скоро трябва да се смени законът и да се затворят вратичките някой да отказва да се прави кръвен тест. Обсъждаме и с колеги химици как да тестваме, ако някой откаже такъв, допълни премиерът.