Евгений Кънев

Това е тест за всяка власт. Впечатлението ми е, че имаше бърза реакция. Ако трябва да направя сравнение със ситуацията в Гърция, мога да кажа, че там превенцията е много по-развита, каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ икономистът Евгений Кънев във връзка с наводненията по Южното Черноморие.

Когато се говори за тази ситуация, трябва да знаем, че не е имало време за реакция. Подобен проливен дъжд е бил абсолютно неочакван в района, посочи политологът Румяна Коларова.

За мен е хубаво, че хората не хленчат, няма паника и властта действа спокойно и нормално. Много често при такива бедствия се случва истерично състояние, което влошава нещата, добави социологът Андрей Райчев.

Той коментира и твърденията, че Алексей Петров е имал роля при сформирането на кабинета „Денков-Габриел“.

Не мога да схвана какво лошо е направил г-н Петров. От факта, че той е лош, не значи, че всичко, което прави, е лошо. В случая той е свързал свой познат – Бойко Борисов, с Кирил Петков. И Васил Божков да е свършил тази работа, пак е добре, заяви Райчев.

Архитектът на тази коалиция е самият президент. Ако не беше неговата антиевропейска риторика и действия, нямаше да има такава коалиция, отбеляза Евгений Кънев.

Много по-нормално би било, ако някой трябва да урежда подобна среща, това да бъдат тези, които бяха и предишния път – Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Иначе аз смятам, че причините да се формира тази коалиция са абсолютно вътрешнополитически – необходимостта да се решат тежки вътрешнополитчески проблеми, като например модернизацията на армията и монополът при производството на горива, каза Румяна Коларова.

По думите на Андрей Райчев и ГЕРБ, и ПП-ДБ се чувстват отвратени, унизени и употребени от партньора си. При ПП-ДБ има вътрешен срам, който избива в истерия, от това, че те нищо не правят. Мнозинството вместо да работи, хвърля истеризиращи обществото послания, като например казуса с Паметника на Съветската армия, заяви политическият анализатор.