Сериозните икономически последици от войната в Украйна могат да наложат увеличение на държавните разходи, предупредиха от мисията на Международния валутен фонд у нас.

Засега прогнозата на фонда е за бюджетен дефицит от три процента от брутния вътрешен продукт, но вероятно ще бъде ревизирана нагоре, съобщи ръководителят на мисията Жан-Франсоа Дофeн.

От МВФ препоръчват реформа на плоския данък и прекратяване на мерките за подпомагане заради Covid пандемията.

Банковата система е добре капитализирана, но централната банка трябва да остане бдителна заради повишения кредитен риск, смятат още от МВФ.

Инфлацията в България ще достигне двуцифрени стойности, предупреди още Международният валутен фонд в края на редовната си мисия у нас.

Икономика с по-бавен темп и инфлация с двуцифрени стойности, прогнозират от Международния валутен фонд.
“Възстановяването от пандемията се установи трайно, но за съжаление войната в Украйна се очаква да има сериозно икономическо въздействие, включително чрез забавяне на растежа и ускоряване на инфлацията.

Фискалната политика трябва да продължи да предоставя адекватна здравна и икономическа подкрепа, да адресира нуждите, произтичащи от войната, и да отчита неизвестността, като същевременно се стреми да избягва проинфлационен натиск”, коментира Жан-Франсоа Дофен.

Фондът препоръчва въвеждане на прогресивно данъчно облагане за личните доходи у нас или по-ефективно разходване на публичните средства, каза Жан-Франсоа Дофен.

Според него страната ни трябва да се върне към по-консервативната фискална политика, което означава намаляване на дефицита, а от друга страна – има необходимост от финансов ресурс за ключови системи като здравеопазването и социалната политика. Ето защо трябва да се намерят варианти за осигуряване на допълнителни средства.

“Виждаме два начина, по които това може да бъде постигнато. Единият е данъчна реформа, ако налогът върху личните доходи стане по-прогресивен и на по-високо ниво. По този начин може да намалите и неравенството чрез преразпределение на приходите от данъци, с които бихте могли да финансирате тези нужди. Другият подход, който виждаме е чрез по-ефективно разпределение на публичните разходи”, каза Жан-Франсоа Дофен.

Сред препоръките на фонда е също да бъдат спрени добавките, които правителството осигурява заради пандемията.