Самолетът на малайзийските авиолинии с 239 души на борда, който мистериозно изчезна от радарите в петък и продължава трети ден да е в неизвестност, може да се е „дезинтегрирал” (разпаднал) във въздуха по време на полет. Това заявява пред агенция Reuters високопоставен източник от разследването, пожелал анонимност.
„Фактът, че не успяваме да открием отломки досега изглежда означава, че летателният апарат се е разпаднал във въздуха, на височина 11 000 метра”, заявява източникът. Ако самолетът се разбил докато е бил цял, разпадайки се при контакта с повърхността (земна или водна), спасителните екипи са щели да попаднат на отломки в сравнително концентриран обхват.
Относно съмненията за възможен терористичен акт,

източникът на Reuters твърди ,че няма доказателства за подобно нещо, и че летателният апарат може да се разпаднал по технически причини.

На пресконференция в Куала Лумпур тази сутрин, предавана по Sky News, малайзийски официални лица потвърдиха, че са получили информация от Виетнам, че страната е изпратила хеликоптери към район в Южнокитайско море, в който късно снощи е бил забелязан „жълт обект”, за който се предполага, че е възможно да е спасителен сал от самолета.

Sky News разговаря с експерт по въздухоплавателна сигурност, според когото моделът на „Боинг” 777-200, какъвто е изчезналият самолет, е в експлоатация от 1995-96 г. и досега е имало само един инцидент с него. Специалистът изрази недоумение от факта, че не е имало осъществен технически контакт досега, тъй като летателният апарат е оборудван със система, която подава сигнал за локализиране в случай на сблъсък с повърхност със скорост над 2,5 G.

От американската компания производител на самолета, „Боинг“, продължават да отказват официален коментар, докато не бъде открит летателният апарат.

Десетки военни и граждански плавателни и летателни апарати са ангажирани в мащабно претърсване на координатната система по протежение на курса на самолета, но до момента са засечени единствено възможни изтичания на гориво в морето южно от Виетнам и източно от Малайзия. Самолетът на Малайзийските авиолинии е изпълнявал редовен полет по линията Куала Лумпур–Пекин.

Основните притеснения на властите в Малайзия и Китай са разкритията, че най-малко двама пътници на борда на самолета, са се качили с фалшиви австрийски и италиански паспорт. Пътническият манифест, публикуван след изчезването на полета, съдържаше имената на австриеца Кристиан Козел и италианеца Лиуджи Маралди, за които техните външни министерства настояват че не са били на борда. Паспортите и на двамата мъже са били откраднати в Тайланд последните две години.

Проверка на Интерпол установи, че и други паспорти, използвани от пасажери на полета, са събудили съмнения за автентичност.

Министърът на вътрешните работи на Малайзия Ахмад Захид Хамиди е заявил пред държавната новинарска агенция на страната, че пътниците с фалшивите паспорти са били с азиатска външност и отправи критики към сигурността на летището Куала Лумпур, която ги е допуснала да преминат.

Мъжете с фалшивите паспорти са закупили билетите си заедно от туритическа агенция в Патая, Тайланд, и са планирали да летят през Пекин за Европа, заради което не им е трябвала китайска транзитна виза и не са били обект на допълнителни проверки.

Директорът на гражданската авиация на Малайзия Азхарудин Абдул Рахман не е изключил възможността да става въпрос  за отвличане на летателният апарат, но за това също няма конкретни доказателства.

 

Очаквайте продължение