Крум Зарков

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като тези, които бяхме внесли. Те не са продукт на импровизация. Те са продукт на дълбок размисъл и доста дълга работа преди това и са съгласувани с широк кръг институции в страната и извън нея“. Това заяви пред БНР служебният правосъден министър Крум Зарков.

Той обясни, че и двата законопроекта са прегледани още веднъж, като са нанесени правно-технически и стилистични поправки, преди да бъдат внесени отново.

„Конституционният дебат сам по себе си нито пречи, нито е с нещо страшен. Не е имало дълбока реформа и големи промени, а тези са такива, за които да не са се поставяли въпроси от такъв характер. Когато те се приемат, има Конституционен съд, който ги отсъжда. И за двата закона – доколкото много хора говорят за противоконституционността на предложените от нас промени в НПК и ЗСВ, нека да кажем, че по отношение на самия механизъм за разследване на главния прокурор, предвиждащ върховен съдия за определено време да изпълнява функциите и да има статута на прокурор, за да извърши разследване и евентуално повдигне обвинение – не може и няма нищо противоконституционно. Въпросите се поставят по скоро по отношение на начина на функциониране на ВСС, където ние сме се опитали в рамките на сегашната Конситуция да изпълним отдавнашни препоръки на Съвета на Европа, според които прокурорите не трябва да имат фактическа възможност да бъде защитен по какъвто и да е начин. Той ще мине през КС най-вероятно. От друга страна големият дебат за конституционна промяна също трябва да бъде поставен точно на тази плоскост“, коментира Крум Зарков.

Според него логичният начин на действие е да се приемат законите и да се върви напред. Ако конституционният дебат се състои, той отново е концентриран върху начина, по който се конституира, избира и функционира ВСС, каза той. По думите му няма общо с механизма за разследване на главния прокурор, нито с органа, който ще разследва корупцията по високите етажи на властта:

„Въпросът не е или или, а докъде и кога. Приемането на тези закони с нищо не противоречи на други по-амбициозни идеи. Тези закони са ни абсолютно необходими, за да се отлепим от дъното“.

Констатирането на политическа воля за промяната на тази тема ще е сигурен знак, че народното представителство има достатъчна сила за необходимите промени. По думите му това ще отпуши процеса и във вътрешен и външен план.

В предаването „Преди всички“ министърът обясни закриването на спецправосъдието:

„С времето специализираните съдилища и прокуратури се превърнаха в такива, които вместо да разбиват организираната престъпност, влизаха в хрониките и политическите коментари с най-различни арести, от които не помня нещо да е произлязло. Те се превърнаха в символ на това, което много хора наричат злоупотреба с власт и то с най-мощната част на властта – репресивния апарат. Оттогава насам от прокуратурата непрекъснато предявяват претенция, че това е довело до някакъв срив за системата и пречи на преследването. При последните преброявания – в България работят повече от 1500 прокурора. Не мога да разбера с какво 20 специализирани щяха да направят разликата, още повече че когато работиха, не съм останал с впечатлението, че решихме въпроса с корупцията по високите етажи на властта, а напротив“.
Той призова който има становища по определен законопроект, да ги изразява в пленарна зала или в публичния дебат. „Прокуратурата изпълнява, а не пише закона“, категоричен бе Зарков и добави: „Тя не бива и не може да търси извинения в отмяната на специализираната прокуратура, за да си свърши работата“.

„Понятието „завладяна държава“ е публицистичен изказ, който не отива в устата на онези, които държат Наказателния кодекс в ръцете си и които ако имат такива данни или съмнения, имат далеч по-ефективни методи да освободят „завладяната държава“ отколкото да се оплакват по телевизията“, коментира той и допълни:

„Ако някой е завладян от някого, това се доказва от прокуратурата“.

Според него за да има разследвания по високите етажи на властта, се налага да направим още усилия в реформирането на нашите структури. По думите му тези усилия са в това да създадем институция, която да се съсредоточи именно в разследването на високите етажи на властта и която да е в достатъчна степен отделена от тези високи етажи, така че не да не може да се влияе.

Източник: БНР