Урсула фон дер Лайен

Във войната в Украйна наблюдаваме жестокост от ново измерение заради действията на Кремъл, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изказване пред Европейския парламент в Брюксел.

От първия ден на войната усилията ни са насочени основно към целта да не позволим на (руския президент Владимир) Путин да изтрие Украйна от картата – тази красива и героична страна, добави тя. Фон дер Лайен призова да се положат допълнителни усилия, за да се установи къде се намират отвлечените от руските сили украински деца.

Украинският президент Володимир Зеленски се включва във всички заседания на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС от началото на войната, посочи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. По неговите думи стремежът на ЕС да осигури до края на годината един милион снаряда за Украйна представлява значителна крачка към европейската отбрана.

Мишел отбеляза, че вчера е посетил Кишинев, където на 1 юни предстои заседание на ръководителите на държавите от ЕС и техните европейски партньори. Молдова е под все по-голям натиск от Русия и има нужда от нашата подкрепа, Европейският съвет очаква от Европейската комисия да предложи до лятото необходимите мерки, добави той.

По повод отношенията между ЕС и Китай Мишел отбеляза тесните търговски връзки. Той заяви, че целта на ЕС не е да прекрати отношенията с Пекин, а да ограничи свързаните с тях опасности.

Китай е най-големият производител на масово използвани „чисти“ технологии – батерии, слънчеви панели, термопомпи, допълни Фон дер Лайен. Това е особено обезпокоително, като имаме предвид данните на Международната агенция за енергия, според които възобновяемите източници ще имат дял от 90 на сто в развитието на нови способности за производство на ток в следващите пет години. Китай ще бъде най-големият печеливш и, ако не предприемем действия веднага, китайското влияние в тази област ще нарасне дори повече, предупреди тя.

Източник: Николай Желязков, БТА