Секретен доклад, станал достояние на вестник The Independent, разкрива шокиращи нива на корупция в британските градска полиция, правосъдна система, прокуратурата, данъчните и митнически власти, както и системата на затворите.

Още през 2003 г. тайната операция на Скотланд Ярд „Тиберий” установява, че организираната престъпност е компрометирала буквално цялата правосъдна и наказателна система на Обединеното кралство.

Докладът „Тиберий”, изготвен от редица секретни разузнавателни източници, включително полицейски информатори, телефонни подслушвания, информация от МИ5 и МИ6, както и хиляди архивни файлове, достига до потресаващото заключение: „ Трудно е да си представим, че е възможно да бъде нанесена по-голяма вреда”.

„Тиберий”, оторизиран според британския всекидневник от най-високо равнище на лондонската градска полиция, разкрива купени съдебни заседатели, корумпирани данъчни и митнически служители, както и „магически карти за излизане от затвора”, предлагани на цена от 50 000 паунда (около 118 000 лева, бел. ред). Освен това, разследвания за убийства са били „инфилтрирани” и  чувствителна информация изтича в ръцете на престъпниците.

Корупцията в градската полиция е „повсеместна” и организираната престъпност е способна да прониква в Скотланд Ярд „когато си пожелае”, се казва още в доклада.

„Заплашвани свидетели, хлъзгави съдебни заседатели, полицаи, адвокати и прокурори, подвили опашки, всички те част от едно раково образувание, което изяжда справедливостта. Няма да е лесно да открием лек. Може би трябва да започнем оттам да признаем, че пациентът е болен.”, описва състоянието на градската полиция докладът. Документът допълва, че отношенията между полицаите и подземния свят понякога са толкова близки, че стигат до там детективи да съпритежават имоти и състезателни коне заедно с човек, смятан за един от най-закоравелите британски гангстери.

В доклада се стига до заключението, че е станало почти невъзможно за полицията и прокуратурата да си вършат успешно работата; градската полиция не е в състояние да се справя с корупцията и чака конкретни сигнали, за да реагира на вече действащи корупционни схеми, вместо да се опитва да предотвратява корупцията и да действа превантивно.

В отговор на публикациите, от Скотланд Ярд заявяват, че „Ние няма да толерираме никакво поведение (…) което да подкопава доверието, гласувано ни от обществото. Решени сме с всички сили да преследваме корупцията във всичките й форми”.

„Нищо не се е променило. Полицията сега е точно толкова корумпирана, колкото си беше и тогава”,  коментира  пред The Independent наскоро оттеглил се висш полицейски служител.