Кирил Петков

“Борбата с корупцията беше голямата причина, заради която падна нашето правителство. В пследните три месеца бяхме вкарани в кални битки. Мисията ни оттук нататък е да обединим всички добри сили в България, които са фрагментирани, и да продължим борбата.”

Това заяви в ефира на бТВ съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков.

“Няма как да бъдем част от управление на една маса с ГЕРБ, ДПС и с БСП, ако това са им новите коалиционни партньори”, добави Петков.

“Ние сме готови да говорим с БСП – разговорите не са само за мандати, а за бъдещето на България. Калните битки тряба да спрат. Време е да се обединим, но не с хората, за които смятаме, че имат престъпления и зависимости, а с хора, които имат кауза и които смятат, че могат да се справят сами само с част от задачата. Смятаме да се обединим не само с ДБ, а и със “Спаси София”. Има и най-различни организации в страната, активни граждани, които искат да решат различни въпроси”, допълни още съпредседателят на “Продължаваме промяната”.

Петков коментира и статията на “Ди Велт” относно българската помощ за Украйна:

“Трябва да се гордеем, че в тези големи вестници, излезе, че сме спасили Украйна. Много рядко е в историята на България да не поемем риска на директния износ, в същото време нашата индустрия да работи и накрая получаваме голямо “благодаря” от Украйна, защото сме им помогнали в ключовия момент. Казва се, че оръжието е изнасяно чрез посредници – зад тези посредници са правителства на страни от НАТО. Ако някой има проблем с посредници, зад които стоят страни от НАТО, нека да го каже. Радвам се, че този път в историята България няма да трябва да се “навежда”.

Относно казуса “Нексо” съпредседателят на “Продължаваме промяната” заяви:

“Няма финансирaне на нашия коалицонен партньор “Волт”, няма един лев от Nexo към “Волт” или към някой от “Продължаваме промяната”. Нека прокуратурата да разследва случая, нека да го разследват и в САЩ – ние сме за абсолютна отвореност, само да не се замесва нашето име политически в ситуации, с които нямаме нищо общо.”

“Последните три месеца играем играта на компютри и компоти. Срещата на Асен Василев, която се коментира, е с ай ти сектора, “Финтех” и “Борика”, няма нищо общо с Nexo. Изплолзва се 1-2% истина и темата се извърта. Ние ще спрем да коментираме тези опорки и ще се върнем ктъм истинските теми на България като образование и иновации. Връщаме се към приоритетите и към обединение на добрите сили. България има бъдеще”, каза в заключение Кирил Петков.