Кирил Петков

До този момент мога ясно да заявя, че не сме взели решение в правителството, което да е на базата на безпринципност или за което да съжаляваме, заяви премиерът Кирил Петков в интервю за Нова телевизия. Няма стабилност с безпринципност, допълни той.

По темата за военната помощ за Украйна премиерът каза, че за него като Кирил Петков предоставянето на военна помощ е правилното нещо. „Но като премиер – има коалиционни партньори и моята задача е не да се правя на най-смелия“, отбеляза премиерът. Той обяви, че ще покани коалиционните партньори заедно да посетят Киев, защото, по думите му, не може човек да има по-информирано решение, отколкото когато е там. 

По отношение на ситуацията с пътните строители премиерът коментира, че много се изговори за пътищата и подчерта, че правителството дава петдесет процента от дължимото на строителите, но вторите 50 на сто трябва да минат през одобрението на парламента. „Нали обещахме това на българските граждани, нали обещахме промяна. Ако ги бяхме раздали със затворени очи на осем фирми, 1,1 млрд.лв., ние щяхме да повторим на ГЕРБ целия начин на разплащане на пътищата и пак щяхме да имаме не добра инфраструктура и 3 хиляди дупки по пътищата“, посочи Кирил Петков. Сега обаче стигнахме до едно разумно решение, при което има контрол от парламента. По думите на министър-председателя понякога в конфликта се раждат и решения, които еднозначно не биха се направили.

Петков отрече парите за пътищата да са станали заложник на решението за БНБ. „За мен главният банкер на България трябва да е с най-високата репутация. Ние имаме задължение към гражданите да намерим най-добрия банкер, около който всички да се обединим, да направим най-добрите пътища.  Относно избора на управител на БНБ Петков каза, че Любомир Каримански е много добър банкер. Според премиера той е бил много добър банкер и за Световната банка, но за централния банкер критериите трябва да са още по-високи. „Стабилност с безпринципност няма да има“, заяви Петков. 

Във връзка с поскъпването на цените премиерът каза, че правителството трябва да помогне шоковите движения на цените да бъдат посрещнати от държавата поне в началото. Трябва да използваме извънбюджетните начини тези цени да се намалят. Част от мерките включват вкарването на средства в енергийните източници, защото това намалява инфлацията. Вкарвайки пари в бизнеса за ток, намаляваме всички цени, същото е и с газа, посочи Пеков. Той съобщи, че е казал на Министерството на финансите да се опитат за основни стоки да направят стъпка за намаляването на цените, която да е временна. 

По отношение на Република Северна Македония премиерът Петков припомни, че още преди две години българското правителство е решило да „пусне“ РСМ в ЕС. „Ние сме една от малкото държави, които си позволяват за две години да даваме вето“, каза премиерът. Според него дългосрочната стратегия трябва да бъде РСМ да е част от ЕС, но са важни правата на българите там. Петков каза, че РСМ трябва да гарантира тези права с промяна в конституцията си и след това тази промяна да се вкара в договора с ЕС. Според Петков председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е дала уверение, че ЕК ще бъде гарант в този процес.